Zimski solsticij - aktivirajte svoju žensku moć!

Najkraći dan u godini, koji nas uvodi u zimu, ima velik regenerativni potencijal, pripremajući naš um, tijelo i duh za novu godinu

Potencijal za regeneraciju

Najtamniji dan u godini, zimski solsticij najavljuje prvi dan zime. Dani koji su mu prethodili – a koji su bili sve kraći – pozivali su nas na odmaranje, razmišljanje i oporavak. U to doba godine priroda nas ohrabruje da usporimo, da se ugnijezdimo u udobnosti svoga toplog doma, zaštićeni od hladnoće što vlada.

"Vjeruje se da taj povoljan dan ima potencijal za regeneraciju, punjenje uma, tijela i duha za nadolazeću godinu", navodi Ally Snead, autorica koja proučava različite kulture te blagotvorno djelovanje joge i meditacije. Taj dan "kad je unutar dosega potpuno pomlađivanje" ne može biti bolji da se "okrenemo sebi i poštujemo svoj transformativni ženski potencijal".

A moćan način da se žene povežu sa svojom ženskom moći jest usklađivanje i povezivanje sa svojim mjesečnim ciklusom. "Kad se čuva i multiplicira, ženska je energija moćan način dolaženja do tjelesnog zdravlja i duhovnog buđenja", piše autorica i daje nekoliko savjeta kako postići upravo to.

Dajte si dopuštenje za odmaranje – izbjegavajte društvene obaveze koje zahtijevaju mnogo energije te uživajte u samoći ili opuštenom druženju s bliskim prijateljima i članovima obitelji. "Usporite i pokušajte nekoliko dana zauzdati impuls davanja vanjskom svijetu. To će vam donijeti više energije."

Pravilno se hranite – izbjegavajte hranu koja opterećuje organizam te birajte onu koja će mu dati potporu u procesu obnavljanja: voće bogato tekućinom, povrće što sadrži željezo i cink – npr. cikla i kelj, heljda... Čaj od lista maline ima visok udio željeza, magnezija, kalija i vitamina B-skupine, jača maternicu, a ublažava menstrualne grčeve.

Uživajte u brizi o sebi – ritualima njege štovat ćete i božicu u sebi, no nemojte se ograničiti samo na njegu tijela, ističe autorica, jer jednako je važno opustiti se i birati aktivnosti koje vas ispunjavaju i inspiriraju, a izbjegavati one koje vam crpe energiju i preopterećuju vam um informacijama.

Pišite – to je odličan način refleksije, a komunikacija između lijeve i desne polovice mozga pritom je jača nego u bilo kojem drugom slučaju. "Duboko razmislite i pustite da riječi poteku iz vaše duše." Ako osjećate kakve emocionalne blokade ili da vas neke misli opterećuju, ono što ste zapisali možete zapaliti kako biste se i simbolično očistili od toga: "Paljenje vatre još je jedan moćan ritual koji su različite tradicije prakticirale tisućljećima", objašnjava Ally Snead.

Meditirajte – pomaže da se naš, često "previše intelektualiziran" um, ponovno poveže s tijelom. Tijekom menstruacije mogu se prakticirati meditacije, najmanje 15 minuta, u sjedećem ili ležećem položaju. Neke od predloženih su ove dvije:

1. Jednostavno meditiranje na kosti – pratite i povežite se sa svojim dahom. Usredotočite se na kukove, trticu i cijelu zdjelicu. Stvorite kognitivnu kartu povezujući te kosti svojim umom. Sjedite u tom stanju međupovezanosti. Svjesno šaljite dah u svoju zdjelicu. "Zapamtite da energija slijedi misao. Putem svojih misli komuniciramo sa svakom pojedinom stanicom u svojim tijelima." Samo dišite, usredotočite se, primjećujte i slušajte. Svaku misao ili emociju koja se pojavi pozdravite s ljubavlju, bez prosuđivanja ili pokušaja da ih promijenite. Primijetite daje li vam tijelo intuitivne signale.

2. Meditacije koje bude i prenose energiju iz srca u utrobu – mogu biti osobito korisne za iscjeljenje energetskih blokada u zdjelici. Zamislite kako je bilo kad ste nekog silno voljeli – posrijedi može biti i dijete ili životinja; najbolje je prisjetiti se nečega što nisu pratile bolne emocije. Usredotočite se na svoja prsa, rebra i cijelo područje oko srca i mislite na vrijeme kad ste osjećali preplavljujuću radost bezuvjetne ljubavi. Udišite tu ljubav. Vizualizirajte kako se taj osjećaj ljubavi kreće u zdjelicu i ostaje ondje.

Izvor. peacefuldumping.com

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci