Zašto sklapamo dlanove tijekom molitve?

Drevna tradicija sklapanja dlanova u molitveni položaj puna je duhovne simbolike, objašnjava zen-budistički redovnik Shunmyo Masuno u knjizi "Umijeće jednostavnog življenja"

Sklopite ruke

Tako možete umiriti

razdražljiv um.

Smisao gassho položaja ruku:

lijeva ruka predstavlja vas, desna druge.

 

Katkad sklopimo ruke i u sebi molimo za nekoga ili razmišljamo o nečemu. Savjetujem vam da odvojite malo vremena za to, i to ne samo kad posjećujete groblje ili religijsko svetište, nego i u svakodnevnom životu.

Što je gassho? Desna ruka predstavlja nekog drugog. To može biti Buddha, Bog ili netko iz vaše blizine. Lijeva predstavlja vas. Gassho simbolizira spajanje vas i drugog tako da postanete jedno. To je osjećaj poštovanja za druge izvan vas – izražavanje poniznosti.

Kad sklopimo ruke, njegujemo osjećaj zahvalnosti. Tada nema mjesta za sukob. Ne možete nekoga napasti kad su vam ruke sklopljene, zar ne? Isprika koju izgovorite sklopljenih ruku ublažava bijes ili razdražljivost. U tome je značaj gassho položaja.

Bilo bi dobro da u svom domu odredite mjesto na kojem ćete često sklopiti ruke. To ne mora biti ni oltar ni hram – samo stup ili ugao gdje ćete objesiti amajliju ili talisman – mjesto na koje se možete povući i u tišini sklopiti ruke. Taj mali čin može vam čudesno umiriti duh.

Preuzeto iz knjige "Umijeće jednostavnog življenja", Shunmyoa Masunoa (99 kn, VBZ)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci