Vjera u anđele: Kako nas čuvaju bića s viših razina

Generacije rođene prije 90-ih susretale su se s likom anđela samo u vrijeme Božića, na čestitkama, u crkvi i molitvi anđelu čuvaru. Bila je to lijepa priča, poput one u filmu Divan život, u kojem anđeo zvončićem najavljuje svoju nazočnost. U današnje vrijeme anđeli su sveprisutni u svako doba godine, nisu više daleki, nego nam svaki dan daju savjete...

Anđeli nas prate od postanka. Stvoreni su prije čovjeka, zasjali i pali prije čovjeka. Neki teolozi smatraju da su nastali drugog dana stvaranja Zemlje. Imamo nešto zajedničko, anđeli i mi. Nekako smo s njima bliži nego sa strogim i pravednim Ocem i lakše nam je povjeriti se njima nego Njemu. Anđeli su naša braća s kojom odrastamo, vesele se svakom našem koraku.

Veliki povratak anđela

Veliki anđeoski bum zbio se u devedesetima. Razlog tomu je, s jedne strane, ulazak u novo tisućljeće koje je izazivalo strah, nadu, ushićenje, a s druge strane – razvoj osobnih računala i interneta, koji su informacije učinili dostupnima svima. Na pragu 21. stoljeća kopalo se po starim spisima, tražili su se odgovori u simbolici anđeoskih trublja na kraju vremena, odjednom su se mase zainteresirale za nešto što prije nije bilo toliko bitno.

Svatko tko je imao iole zanimljivu informaciju na temu anđela postao je interesantan, počeli smo dijeliti svoje ushićenje, spoznaje i radosti s velikom čitateljskom publikom. Vrlo brzo stvorila se kritična masa koja je s vjerom u anđele i na tragu onoga što je primala kao poruke (u snovima, raznim „slučajnostima“ i sinkronicitetima) počela kreirati sasvim drugačije ozračje te novim, povišenim vibracijama stvarati novi pokret, više usmjeren na otvaranje srca, svojevrstan post New Age.

Novi naraštaj poštuje sve svece, sve religije, sve što donosi dobro, i u svojoj toleranciji na neki način stvara novu religiju kojoj su u fokusu brojni anđeli i uzašli majstori, a onaj jedan, strogi Bog, koji je stoljećima bdio nad Zapadom, postao je samo kulisa koja se zove Univerzum, Izvor, Više Ja.

Anđeoska poruke - pitajte svoje anđele vodiče

Sedam arkanđela

Anđeli kakvi se danas štuju na Zapadu plod su ponajprije judeokršćanske tradicije, no obogaćeni su primjesama drevnih religija Istoka te kanaliziranim porukama koje su se počele množiti tijekom 20. stoljeća i koje su mnogi pripadnici pokreta New Age smatrali relevantnim izvorima.

U središtu štovanja je sedam arkanđela koje je u djelu Nebeska hijerarhija naveo Dionizij Areopagit. To su Mihael, Gabriel, Rafael, Uriel, Jofiel, Zadkiel, te u nekim verzijama Kamuel, a u drugim Barakiel.

Zanimljivo je da ih je baš sedam, onoliko koliko je dana u tjednu (i koliko je dana Bogu trebalo da stvori Zemlju, uključujući dan za odmor), koliko je glavnih čakri u tijelu, koliko je na nebu planeta vidljivih golim okom... Uočljiva je mistična simbolika.

Arkanđeo Mihael

Mihaela je Bog stvorio prvog i on je vođa svih arkanđela. Njegovo ime znači: Onaj tko je kao Bog. Prije nego što su nastali ljudi, započeo je rat u nebu, a Mihael je bio zapovjednik nebeske vojske koja je pobijedila Lucifera i zbacila ga na zemlju. Ovo je vrlo moćan anđeo i često se pojavljuje u drevnim tekstovima, štuju ga sve monoteističke religije, zaštitnik je Izraela. U ezoteriji ga se povezuje sa Suncem, njegovom narančastom i zlatnom bojom. Zlato Sunca asocira na blagostanje, zdravlje, srce, kreativnost, moć, uspjeh…

Primarna Mihaelova zadaća je pobijediti zlo u nama (ubijanjem Zvijeri i zbacivanjem s Neba). On svojim plamenim mačem, po zazivu, presijeca niti prema strahu, izvoru svih loših vibracija i osjećaja. Zazivamo ga kad nam je potrebna nova snaga, motivacija, vjera u sebe, kad moramo ponovo učvrstiti i definirati svoju životnu svrhu. Kad se zatekne oko nas, oni istančanijih čula mogu vidjeti bljeskove svijetloplave i grimizne boje.

Arkanđeo Gabriel

Najdraži i najpopularniji arkanđeo svakako je Gabriel, čije ime znači: Bog je moja snaga. Na renesansnim slikama prikazivan je feminizirano pa su mnogi pripadnici New Agea usvojili vjerovanje kako je Gabriel zapravo ženski anđeo. U Bibliji se, međutim, javlja prorocima i ljudima kao anđeo, u svem svojem blještavilu i slavi ili pak kao muškarac.

Njegova je zadaća prorocima tumačiti vizije i navještenje važnih vijesti ljudima. Najveća i najvažnija koju je ikad donio ljudima bila je vijest Mariji da će roditi sina Isusa. U ezoteriji ga povezuju s Mjesecom koji je tradicionalno povezan s emocijama i intuicijom, boje su mu srebrna i bijela.

Mjesec vlada vidovitošću, snovima, astralnim putovanjima... Gabriela treba zazivati ako nam je potrebno usmjerenje u trenucima promjene u životu, kad trebamo protumačiti svoje snove i kad osjećamo da nam nebo nešto govori, a nemamo dovoljno izraženo šesto čulo da to čujemo. Gabriel će nam kao glasnik nebesa prenijeti poruku.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci