Vesna, božica proljeća: Pustite emocije da poteku

Vesna je božica proljeća. Na ruskom Vesna znači proljeće. U Rusiji je zovu Ljelja ili djevojka koja se igra. Kako su staroslavenske božice Morana i Baba Jaga vezane uz zimu, oskudicu ili povlačenje energije u sebe, tako je Vesna vezana uz rađanje novog ciklusa, dolazak svježe ženske energije. Ona predstavlja nabujalo proljeće, mladenačku energiju i djevojku koja postaje žena. Otkrijte njezinu simboliku i probudite je u sebi

U pratnji Stribora i Jarila

Vesna nosi vijenac u kosi, igra se, zavodi, plijeni svojim lijepim plesom i pokretom. Simbolika ukrašavanja kose vijencem danas postoji kod mladenki u obredu vjenčanja, a u nekim krajevima Rusije umjesto prstena mladenci bi kao znak vjenčanja promijenili vijence i povezali bi svoje duhovno ja s partnerom preko tjemena - kroz koje i inače komuniciramo s univerzumom. Vjenčanje je predstavljalo duhovnu vezu između muškarca i žene, a potom mogućnost da njih dvoje kreiraju nešto novo.

Vesnin simbol povezan je s igrom, emocijama, mladenačkom ljubavlju i kreativnošću. Ritualno se krajem ožujka, odnosno na proljetnu ravnodnevnicu, spaljivala lutka Morane da bi se označio kraj ciklusa jedne godine, točnije zime. Tada bi nastupio novi ciklus ili Nova godina. Kada je dolazila, Vesna nikad nije dolazila sama. Na krilima vjetra donosio ju je bog vjetra i šume - Stribog (Stribor), a Jarilo, bog rata i proljeća i njen partner, pratio ju je u kozmičkom plesu.

Božica ljubavi i sloge

Vesna je istovremeno božica ljubavi i sloge, nešto poput Venere u rimskoj i Afrodite u grčkoj mitologiji. Svojim glasom plijeni, inspirira, opija glazbom, vraća ljubav u ljudska srca i poziva na suradnju. Donosi toplinu i radost. Djevojka u bijelom. Djevojka koja leti kad hoda, koja je senzualna, a ne vulgarna. Djevojka koja nadahnjuje. Djevojka kojoj treba prići nježno. Djevojka koju treba otvoriti polako kao nježan cvijet. Svaka žena je ima u sebi, ali ona nestaje u nama kao snijeg na drvetu jer ne obraćamo pažnju na tu djevojku u nama koja nas poziva na kreaciju te tada polako gubimo vezu s dijelom sebe.

Ona unosi svježinu, oplemenjuje prostor, razumije prirodu, igra se i topi u plesu. Vraća osmijeh na lica. Liječi dušu.

Simbolizira rađanje žene u nama

Žene u razdoblju Vesne su dosta osjetljive, mogu postati lake mete i biti povrijeđene od ljudi, roditelja koji ih pokušavaju sputati ili iskoristiti ovu svježinu djevojke koja treba postati žena jer vide da se mijenja, da postaje odrasla, ali je još uvijek djetinjasta. To vrlo često rade naše drage bake te odatle potječe borba arhetipova Babe Jage i Vesne.

U ciklusu proljeća Vesna uvijek pobjeđuje jer nas poziva da se budimo. Vesna predstavlja smrt djevojčice i rađanje žene. Tada majke shvaćaju da im kći postaje žena.

Polet u ljubavi, želja, optimizam, volja da se borimo za dobre stvari

Vesna je djevojka koja ima čisto srce, želi pomoći, uveseliti, saslušati, dati. Pomalo je naivna. Ona je srce svakog čovjeka, ona je polet u ljubavi, želja i optimizam da možemo sve. Volja da se borimo za lijepe stvari. Želja da uljepšamo stvarnost.

Sposobnost da prebrodimo problem, mogućnost da razumijemo emocije i da ih usmjerimo tamo gdje želimo. Vesna nam pokazuje kako da ne upadamo u očaj i kako da emocije ne potiskujemo, nego pustimo da teku slobodno kao nabujala rijeka u proljeće. Da vratimo polet i optimizam, trčimo bosi, dodirujemo travu i mirišemo cvijeće, vodimo ljubav u prirodi, pružimo nježnost partneru, osjetimo zanos, znamo za što živimo, uživamo u sadašnjem trenutku, volimo jednostavne stvari, nosimo laganu odjeću, da se ne stidimo, ne stežemo, da volimo svoja tijela i mirišljave kupke...

Ona nas uči da osjetimo toplinu tijela svog partnera, da se krećemo neopaženo i nesmetano, a da nas ipak svi primijete. Da strujimo kao ugodni proljetni Stribor koji donosi svježinu Vesne u proljeće.

Naša Vesna, naše nadahnuće. Hvala joj što postoji.

Svetlana Čučković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci