Veliki četvrtak - kruh života i kalež spasenja

"Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života", rekao nam je Isus. Evo simbolike njegove posljednje večere

Veliki četvrtak i posljednja večera

Došavši na Cvjetnu nedjelju u Jeruzalem, Isus je poučavao u hramu, a u četvrtak uvečer odluči sa svojim učenicima proslaviti prvi dan pashe. Bila je to njegova posljednja večera s učenicima, prikazana na mnogim umjetničkim djelima, od kojih je najpoznatije ono Da Vincijevo, secirano unedogled u potrazi za "tajnim ključevima" koje je Leonardo navodno posakrivao po njoj, a kako bi se barem donekle rasvijetlilo što se zbivalo tih godina oko tog doista jedinstvenog čovjeka.

Na posljednoj je večeri na Veliki četvrtak Isus najavio svoj skorašnji odlazak, prepoznavši izdajicu među učenicima. Razlomivši beskvasni kruh i podijelivši ga učenicima, čovjek koji je uvijek govorio u metaforama i slikama kako bi njegove riječi doprle do što većeg broja ljudi, rekao je kako je taj kruh njegovo tijelo, a vino koje piju njegova je krv koja se prolijeva i za njih i za sve ljude "na otpuštenje grijeha". On svojom smrću nikoga ne optužuje, već ispunjava svoju sudbinu i svrhu. Ima li veće milosti? Ovaj čin središnji je dio kršćanske mise svake nedjelje (euharistijska služba).

Veliki tjedan - bit kršćanstva

Mirta Lijović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci