Kome trebaju predrasude, krivnja? Otpustite ovih 20 mentalnih prepreka, život će vam krenuti na bolje

Jedna od najvećih lekcija koju treba naučiti u životu je putovati lagano i uživati u duševnom miru. Naše mentalno zdravlje diktira svaku akciju i reakciju. Beskorisne ideje, stvari koje nas drže na mjestu i nepotrebne situacije stvaraju negativne vibracije. Držimo stvari koje nas opterećuju, a prava snaga leži u otpuštanju

Prepreke koje treba otpustiti

Morate biti dovoljno hrabri da se oduprete onome što vas opterećuje. Zaustavite se na kratko, i ako već niste započeli meditirati, počnite sada. Razmišljate o mnogim beskorisnim stvarima i radite to češće nego što je potrebno. 

Evo 20 mentalnih prepreka kojih se treba osloboditi, prema portalu consiousreminder:

1.Otpustite vezanosti: Vezanost je jedan od korijena svake patnje. Materijalne stvari samo su privremene. Moramo biti zahvalni ‘višoj sili’ na tim stvarima, ali se ne smijemo previše vezati za njih. Ovo bi trebao biti prioritet broj jedan na popisu stvari koje trebate pustiti.

2. Otpustite krivnju: Duboki osjećaj krivnje u našem umu onemogućit će pozitivnost. Treba je se osloboditi. Krivnja ionako nije rješenje. 

3. Otpustite samokritiku: Stalni strah od samokritičnosti oduzima nam snagu. Nedostatak samopoštovanja jača samosažaljenje i stvara patnju. Trebamo se što prije osloboditi samokritičnosti. 

4. Otpustite predrasude: Predrasuda je još jedna ozbiljna mentalna prepreka koja potiče loše osjećaje, ogorčenost i sprječava dobre odnose s drugima. Predrasuda se također treba što prije osloboditi.

5. Otpustite negativno razmišljanje: Negativnost stvara tešku auru koja ne dopušta optimizam. Takve osobe uvijek imaju negativan pogled na stvari, što uzrokuje razne probleme.

6. Otpustite kompulzivno razmišljanje: Naučimo se izbjegavati kompulzivno razmišljanje i usredotočimo se na sve ono što će nam donijeti dobrobit. 

7. Oslobodite se traženja odobrenja drugih: To ubija vašu inicijativu i poriv te vas čini beznačajnima u očima drugih. Osjećat ćete se inferiorno.

8. Otpustite zamjerke: Zadržavanje ljutnje nije samo loša navika; to je loše za zdravlje i dobrobit. Istraživanje ukazuje da zamjeranje loše djeluje na srce i um te može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

9. Otpustite ograničavajuća uvjerenja: Neka vjerovanja si sami stvaramo i namećemo. Treba ih retrospektivno sagledati i odlučiti jesu li važna. Prihvatite razmišljanje kako se dobre zamisli ostvaruju.

10. Otpustite odgađanje stvari za sutra: Odgađanje stvari koje treba učiniti danas, a ne sutra, ležeran je pristup. Vrijeme i plima ne čekaju nikoga. Učinite to danas, a ne sljedeći dan, mudra je izreka.

11. Otpustite tjeskobne misli: Te se misli rađaju iz ugrađenih strahova i tjeskobe. Odaberite cilj i odlučno ga ostvarite.

12. Otpustite patnje srca: Ako nam tuga i patnja zavladaju umom bit ćemo u mentalnom vakuumu. Moramo otpustiti takve osjećaje i krenuti dalje.

13. Otpustite loše uspomene: Bolje je zaboraviti loše uspomene i držati ih podalje. Učite od njih, nemojte ih držati zatvorene u sebi. One mogu negativno utjecati na svaki aspekt našeg života.

14. Otpustite beskorisne stvari: Morate savladati umijeće odbacivanja beskorisnih stvari, uključujući i ljude. Umijeće odbacivanja, knjiga japanskog autora govori o važnosti puštanja beskorisnih stvari. Izraz ‘beskoristan’ sve objašnjava.

15. Otpustite loše društvo: "S kim si, takav si" mudra je izreka. Dok trulo voće kvari ostatak u košari, loše društvo čini to isto. Uništava kvalitetu prijateljstva. Trebali bismo cijeniti prijatelje i razborito ih birati. Udaljite od sebe sve negativne osobe, koliko god to bilo teško.

16. Otpustite prošlost: Loša iskustva nam služe da bismo iz njih naučili lekcije korisne za sadašnjost i budućnost, a zatim ih trebamo otpustiti.

17. Otpustite identificiranje s ulogom: Identificiranje sebe s određenom ulogom ograničava našu ličnost i zadire u identitet. Nemojte se poistovjetiti s onim što je trenutno u vašem životu važno (posao, uloga majke, uloga supruge i slično). 

18. Otpustite osobno shvaćanje: Uzimati stvari osobno loša je osobina za svakoga. To je kontraproduktivno za pozitivno ponašanje i dobrobit. Uništava inicijativu i napredak.

19. Otpustite sat koji otkucava: Ovo može akumulirati najveći stres jer nas čini robovima vremena koje imamo. Poštujte vrijeme, ali ne i sat koji otkucava.

20. Otpustite kontraproduktivne navike: Morate se osloboditi onih navika koje vam odvlače pažnju ili ometaju produktivnost.

To su neki od najvažnijih čimbenika koji nas sputavaju. Mentalna sloboda neophodna je za bolji život.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci