Tradicija: Korito rijeke života

U doba blagdana naši su životi protkani običajima. Na koji su način nastali i zašto nas čine sretnima...

Dolazi vrijeme kojem se podjednako vesele i veliki i mali. Vrijeme mirisnih božićnih drvaca, raznobojnih ukrasa i obiteljskih rituala. Bilo da je riječ o darovima na božićno jutro, otvaranju šampanjca na Novu godinu ili zajedničkom odlasku na polnoćku – običaji kojima su protkani naši životi u ovo doba godine u nama bude toplinu, osjećaj sigurnosti, zajedništva i mira.

Svrha sadašnjeg postojanja

Jeste li se ikad zapitali otkud zapravo tradicija? Čemu ona služi? Etnolozi tradiciju definiraju kao način ponašanja i djelovanja s dubokim korijenima u prošlosti koje je ponavljanjem preraslo u navike i običaje u zajednici.

Tijekom cijele povijesti čovječanstva tradicija je imala veliku važnost i za pojedinca i za cjelokupno društvo, a mnogi i danas život svakodnevno osmišljavaju u njezinu ozračju. Među ostalim, kažu etnolozi, svaka se zajednica instinktivno povezuje sa svojom prošlosti jer u njoj nalazi opravdanost i svrhu sadašnjeg postojanja.

Neprestano se prilagođava

Bez tradicije, kažu dalje stručnjaci, teško da bi bilo kulture u obliku u kojem je danas poznajemo. Naime, za razliku od boje kose i očiju koje direktno nasljeđujemo od naših predaka, kultura nije zapisana u našem genetskom kodu. Jedini način da se ona prenese s generacije na generaciju jest preko običaja i rituala, ali i stajališta, osjećaja i ideala koje učimo od svojih baka, djedova, roditelja i skrbnika. No iako je često doživljavamo kao nešto što se sporo mijenja, ona se zapravo neprestano prilagođava društvenim, političkim i gospodarskim prilikama u kojima živimo.

Tradicije koje uzimamo zdravo za gotovo i smatramo da postoje tisućama godina tako su relativno nove – primjerice, većina europskih tradicija koje danas poznajemo nastala je u 19. i 20. stoljeću. Kad govorimo o blagdanskim običajima, možda će vas iznenaditi podatak da tradicija kićenja zimzelenog bora na području Europe datira tek s početka 19. stoljeća, a počela je u aristokratskim i obrtničkim slojevima te na javnim mjestima. Pedesetak godina poslije sporadično se javlja običaj kićenja božićnog drvca i na našem području.

Brakovi koji njeguju tradiciju sretniji

Uz to što je iznimno bitna za društvo, tradicija je važna i za svaku pojedinu obitelj. Pritom ne mislimo samo na običaje, predmete ili znanja koje su nam prenijeli naši preci. Svatko od nas unutar svoje obitelji stvara male, ali jedinstvene običaje i rituale. To može biti čokoladna torta u obliku srca na svaku godišnjicu braka, gledanje komedije petkom uvečer ili zajedničko kićenje bora na Badnjak. Istraživanja su pokazala da su obitelji koje njeguju i vrednuju takve tradicije i neprestano stvaraju nove sretnije od onih koje to ne čine.

Čak i u obiteljima koje nemaju djece, brakovi satkani od takvih tradicija su sretniji. Kako je u svojoj knjizi The Seven Principles for Making Marriage Work napisao poznati američki bračni terapeut John M. Gottman: „Većina nas je odgojena u obiteljima u kojima su se određene tradicije smatrale važnima. Kad ih učinimo dijelom svojeg bračnog života (ili zajedno s partnerom osmislimo nove tradicije), one oblikuju i unapređuju identitet naše obitelji“.

Drugim riječima, tradicija nam omogućuje da se emocionalno povežemo, da se lakše suočimo sa životnim izazovima i promjenama te da stvorimo toplinu i osjećaj sigurnosti u obiteljskim odnosima.

Osjećaj zajedništva

Budući da spada u primarne ljudske potrebe, tradicija je posebno važna za sretno djetinjstvo. Mali rituali poput odlaska u zajedničku nabavu odjeće dan prije početka nove školske godine ili bdijenja do ponoći na Staru godinu, mališanima pomažu da lakše shvate i prihvate životne promjene. Veseli rituali poput otvaranja darova na Božić unose uzbuđenje, čuđenje i čaroliju u njihove živote, a sve te tradicije u njima stvaraju prijeko potreban osjećaj pripadanja.

Lijepo je pratiti ustaljenu obiteljsku tradiciju, a još je ljepše dati joj osobni pečat ili stvoriti vlastitu. Odakle krenuti? Stvaranje novih tradicija je jednostavno. Sve što morate učiniti je pokušati nešto novo te, ako vam se svidi, to ponavljati iz dana u dan, tjedna u tjedan... Kako biste od malih rituala stvorili nešto čemu se raduju i veliki i imali, počnite te događaje najavljivati s uzbuđenjem te im se veselite svi zajedno. Prije ili poslije, vaša tradicija počet će živjeti svoj život i postati važan dio vaše sretne obitelji.

Jadranka Boban Pejić: Zašto je tradicija važna u životu

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci