'S 35 godina ste još mlad čovjek' Starite li preuranjeno zbog svojih uvjerenja?

Louise Hay, autorica brojnih bestselera doživjela je duboku starost, a jedan od razloga za to, tvrdila je za života, stav je koji imamo prema starenju. Ako vjerujete da je 35 sredovječno, to uvjerenje pokreće biološke promjene u vašem tijelu zbog kojih se ubrzava proces starenja kad navršite 35 godina. Nije li to fascinantno?!

Bojite li se starenja?

Toliko nas se boji ostarjeti i izgledati staro. Starenje činimo tako užasnim i neprivlačnim. Ipak, starenje je normalan i prirodan proces življenja. Ako se bojimo preranog starenja i ne možemo prihvatiti svoje unutarnje dijete u bilo kojoj dobi; ako ne možemo biti u redu s onim tko smo bili i tko smo sada, kako možemo prihvatiti sljedeću fazu?

Ako ne ostarite, koja je alternativa? Napuštate planet. Kao kultura stvorili smo, kako ja to nazivam, “obožavanje mladosti“. Sve je to jako dobro i dobro je voljeti sebe u određenim godinama, ali zašto se ne bismo mogli voljeti kako starimo? Na kraju ćemo proći kroz svaku fazu života, a svaka faza je prekrasna. Svako doba je nova avantura.

Godine ne moraju značiti pogoršanje

Mogu razumjeti da ne želimo ostariti i razboljeti se, pa razdvojimo ove dvije ideje. Ne zamišljajmo i ne vizualizirajmo kako se razbolijevamo kao način da umremo. Osobno ne vjerujem da moramo umrijeti od bolesti.

Umjesto toga, kad je naše vrijeme za odlazak, kad smo postigli ono zbog čega smo ovdje došli, možemo drijemati ili spavati noću i mirno otići.

Ne moramo postati smrtno bolesni. Ne moramo biti vezani za strojeve. Ne moramo ležati pateći u staračkom domu da bismo napustili planet. Dostupna je ogromna količina informacija o tome kako ostati zdrav i živjeti punim plućima. Ne odgađajte to, učinite to sada.

Kad kronološki ostarimo, želimo se osjećati predivno da možemo nastaviti doživljavati nove pustolovine. Ostajemo mladi. Kao što moja draga prijateljica, dr. Christiane Northrup kaže: "Vaši geni nisu nužno vaša sudbina."

Prerano starenje započinje u vašem umu

Prije nekog vremena pročitala sam nešto što me zaintrigiralo. Bio je to članak o medicinskoj školi u San Franciscu koji je otkrio da način na koji starimo ne određuju geni, već nešto što oni nazivaju zadatkom starenja - biološki sat koji postoji u našim umovima. Ovaj mehanizam zapravo nadgleda kada i kako počinjemo starjeti. Postavljenu točku, odnosno sat starenja, velikim dijelom regulira jedan važan čimbenik: naš stav prema starenju.

Na primjer, ako vjerujete da je 35 sredovječno, to uvjerenje pokreće biološke promjene u vašem tijelu zbog kojih se ubrzava proces starenja kad navršite 35 godina. Nije li to fascinantno?! Negdje nekako odlučimo što je "srednja dob", a što "starost".

Gdje postavljate tu zadanu vrijednost starenja u sebi?

U mislima imam ovu sliku da ću doživjeti 96 godina i dalje biti aktivna, zato je vrlo važno da budem zdrava.

Sjetite se, također, da što dajemo, to dobivamo natrag.

Budite svjesni kako se ponašate prema starijim ljudima, jer kad ostarite, tako će se postupati i prema vama. Ako vjerujete određenim konceptima o starim ljudima, opet formirate ideje na koje će vaša podsvijest odgovoriti. Naša uvjerenja, naše misli, naši pojmovi o životu i o nama samima uvijek postanu istina za nas.

Afirmirmacija

Izražavam radost življenja i dopuštam si potpuno uživati u svakom trenutku svakog dana. Opet postajem mlada.

Izvor: louisehay.com

 

Tena Ožegić

Ostali članci