Sveta mjesta svijeta: Jeruzalem

Neka mjesta na svijetu imaju posebnu energiju, odišu aurom duhovnosti koja tisućama ljudi pruža utjehu i mir. Ta su svetišta kao stvorena za molitvu, meditaciju i kontemplaciju

Molitva kod Zida plača

Molitva kod Zida plača

Kada kažemo „sveti grad“, velika je vjerojatnost da će nam Jeruzalem prvi pasti na pamet. Nama i milijunima drugih. U šest tisuća godina svojeg zabilježenog postojanja, Jeruzalem je obilježen velikim povijesnim događajima, a i danas puni rubrike vijesti svjetskih medija. Cijelo područje starog Jeruzalema od davnina je ispunjeno posebnom energijom svetosti.

putovanjeBrdo hrama njegovo je središnje mjesto, na kojem se danas nalazi prepoznatljiva Omarova džamija ili Kupola na stijeni i na kojem je biblijski Abraham prinio svoju žrtvu. Jebusejci, kanaanski narod koji je osnovao Jeruzalem, tu su imali svoje mjesto štovanja, a kada su ga prije tri tisuće godina osvojili Židovi, ovdje su gradili svoje hramove, kao i Rimljani dok su vladali gradom. Na Brdu hrama i Muhamed se popeo u nebo, pa su muslimani na njemu gradili niz džamija. Od staroga židovskog hrama ostao je samo Zapadni zid ili Zid plača, komad potpornja obnovljena Salomonova hrama, koji je izgradio Herod Veliki, a srušili su ga Rimljani u prvom stoljeću. To je za Židove danas najsvetije mjesto na svijetu.

I kršćani su – nakon što je u Jeruzalemu razapet Isus, a oni u Rimskom Carstvu nekoliko stoljeća nakon toga dobili slobodu vjeroispovijesti – u Jeruzalemu počeli graditi crkve, među kojima danas stoji Bazilika svetoga groba. Izgrađena je na Golgoti, brdu na kojem je Isus stradao, na mjestu na kojem je u drugom stoljeću izgrađen Afroditin hram.

S obzirom na to da su prostorom Jeruzalema tisućljećima koračali židovski proroci, Isus i Muhamed, može se reći da je svetost u njegovu genskom kodu. Ako u Jeruzalem dođete tražeći duhovnu utjehu, mir i odgovor na svoje molitve, velika je vjerojatnost da ćete ih tamo i naći jer ćete imati dojam kako oni koji trebaju čuti vaše molitve upravo borave na tom mjestu. Oni koji prakticiraju meditaciju govore kako je meditacija u Jeruzalemu izrazito snažna i duboka, posebno na mjestima na kojima imate izravni doticaj sa zemljom.

Ivan Palijan

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci