Sveta mjesta svijeta: Delfi

Centar helenističkog svijeta bilo je znamenito proročište u Delfima, gradu koji je prilično dobro očuvan do današnjih dana, zbog čega je popularno turističko odredište. Smješten je na padinama Parnasa, svete planine starih Grka. Mnogi mitovi i legende, među kojima neki i prethode antici, govore o ovom mjestu i svjedoče o štovanju božanstava

Proročice bi govorile što vas očekuje

Povijest ne govori mnogo o tome, ali veličanstveni ostaci građevina i hramova svjedoče o tome koliko je to mjesto u antici bilo važno. Ovamo se dolazilo kako bi se dobila pomoć od božanstava. Medij za komuniciranje s njima bile su proročice, koje su, kako predaja kaže, sjedile iznad procijepa u zemlji i udisale pare što su iz njega izlazile te padale u trans tijekom kojeg ste ih mogli pitati što vas je zanimalo. Rekle bi vam što vas očekuje u budućnosti, što poduzeti u vezi s problemom koji vas muči ili što je već ono po što ste došli.

Zanim­ljivo interdisciplinarno istraživanje provedeno prije dvadesetak godina pokazalo je kako je zbog sastava i pomicanja tla te bogatih izvora vode na lokaciji moguće da su isparavale pare bogate metanom, etanom i etilenom. Čak se i u arhitekturi mjesta primjećuje da je nastalo zbog izvora i isparavanja iz zemlje, a ne zbog statua božanstava koja u njemu borave, kako je slučaj s ostalim grčkim hramovima. Upravo je zbog etilena, koji je kao spoj otkriven u 18. stoljeću i upotrebljavao se kao anestetik, moguće da su proročice padale u trans i dobivale vizije.

Bez obzira na to što je te vizije izazivalo, proročice su slovile kao izrazito pouzdane, pa je svetište bilo otvoreno do kraja četvrtog stoljeća, kada ga je zatvorio car Teodozije I. koji je upravljao istočnim dijelom Rimskog Carstva i žestoko podupirao kršćanstvo. Dotad je bilo otvoreno oko 1800 godina, u razdoblju u kojem se od prvotnog štovanja božice zemlje Gee prešlo na štovanje Apolona, za kojeg se govorilo da boravi na tom mjestu većinu godine. Prije toga Zeus je mjesto odredio kao središte Zemlje tako što je pustio dva orla na suprotnim krajevima Zemlje, a oni su se susreli baš u Delfima.

Ivan Palijan

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci