Sveta mjesta svijeta: crkva svetog Blaža u Vodnjanu

Crkva svetog Blaža u Vodnjanu po mnogočemu je posebna, morate je posjetiti barem jednom u životu

U Hrvatskoj imamo dovoljno katedrala i crkava koje spadaju na popis svetih mjesta svijeta, ali i mnoga mjesta diljem zemlje imaju neku posebnu energiju. Uzmite Istru, koja oblikom podsjeća na Indiju, koja je cjelokupna jedno sveto mjesto, ali postoji i jedno mjesto u njoj sa zapanjujućim svojstvima.

Crkva svetog Blaža u Vodnjanu udomljuje zbirku mumija katoličkih svetaca te oko 370 relikvija 250 različitih svetaca uz još 730 sakralnih predmeta. Sačuvane kompletne mumije triju svetaca te dijelovi tijela nekih drugih, nisu balzamirane niti su držane hermetički zatvorenima, a neke su stare već 1500 godina. Znanstvenici ne znaju objas­niti to čudo, a tisuće hodočasnika već se stoljećima uvjeravaju u iscjeljujuću snagu tih relikvija. Na tlu današnje Hrvatske nalaze se od početka 19. stoljeća, kada ih je pred Napoleonom iz Venecije sklonio slikar kojem su povjerene na čuvanje baš kad je krenuo oslikati tek dovršenu župnu crkvu u Vodnjanu.

Zbirku poput ove ne možete naći nigdje u Europi i šteta bi bilo da barem nju ne posjetite jednom u životu, vjerovali u iscjeljujuće moći posmrtnih ostataka svetaca ili ne. Energiju ćete osjetiti bez obzira na to kojoj vjeri pripadate.

Ivan Palijan

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci