Što možemo naučiti od leptira?

Ova nježna bića ne nadahnjuju nas samo svojom ljepotom i osjećajem lakoće postojanja, već od njih možemo naučiti više o intenzivnom procesu preobrazbe koji nam je svima potreban...

Prirodni proces preobrazbe

Leptiri su nježna bića na čijim se krilima nevjerojatnih boja i oblika priroda pokazala vrhunskom umjetnicom. Nadahnjuju nas ne samo ljepotom nego i osjećajem lakoće postojanja, slobode kretanja, radosti života. Život leptira započinje u posve drugačijem obliku.

Neugledna gusjenica nakon što se marljivo hranila i dovoljno narasla pronađe mirno mjesto na kojem će se začahuriti. Uvlači se u sebe i naizgled miruje. U nutrini čahure događa se intenzivan proces preobrazbe. Gusjenica se rješava starog oblika i ponovo izgrađuje sebe. Kada se preobrazba završi, leptir će poletjet u svijet.

Taj prirodni proces potreban je i nama. Preobrazba se razlikuje od promjene. U promjenama se mijenja ponešto od onoga što nas određuje. U preobrazbi se mijenja sve! Svatko će od nas u svojoj čahuri doživljavati preobrazbu drugačije. Hranimo se prošlim iskustvima, znanjem i mudrošću svog starog „ja“.

Istovremeno, u nama galame strahovi, kuhaju se bjesovi, plaši nas neizvjesnost, naše se staro „ja“ svim silama opire preobrazbi. Ipak, ona je potrebna, a kada naše novo „ja“ proviri iz čahure, znamo da je to nešto najbolje što smo napravili. Dovoljna je samo jedna jedina odluka da krenemo u taj proces.

Snaga stvaranja je u nama

Snaga stvaranja je u nama, a možemo je donijeti u svakom trenutku, danas, sada. Donosimo je kada se stvarno umorimo od vlastite neodlučnosti, loših navika ili nezadovoljstva, kada pristanemo napokon biti iskreni prema sebi. Donosimo je kada preuzmemo odgovornost za sebe.

Neko ćemo vrijeme kao leptir osjećati slobodu i lakoću postojanja, no naše novo „ja“ nije i konačno „ja“. To novo „ja“ s vremenom će se ponovo previše zaokupiti vlastitom važnošću, gomilanjem stvari, čuvanjem svega što treba i ne treba. Ponos postignućima može nas lako zaslijepiti.

Kada pomislimo da smo stigli na cilj, obično nas neki događaj iznenadi, uzdrma, ponekad baci na koljena. To je podsjetnik na to da u nama uvijek ima prostora za rast. Uvijek se iznova možemo preobraziti u ljepši oblik sebe. Stoga, oslobodimo s vremena na vrijeme sve svoje leptire!

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci