Što je ovog trena najvažnije u vašem životu?

Odgovor na ovo pitanje daje Sadhguru, duhovni učitelj, vizionar i pjesnik koji na obična pitanja odgovara na neobičan način. Njegov strastven, duhovit, logičan i provokativan izričaj donio mu je reputaciju međunarodnog govornika i nagradu indijske vlade, Padma Vibhushan, za iznimne zasluge...

„Ako promislite, shvatit ćete da je najvažnija stvar koja se trenutno događa u vašem životu – to što ste živi. Ništa drugo. Nije najvažnije to što je vrijednost dionica skočila, ni vaša ljubavna veza, ni ovo, ni ono. Ako ne razumijete o čemu govorim, pretpostavimo da sutra izgubite pola svog novca i osjećate se tjeskobno i um kaže – Želim umrijeti.

Zatvorite nos i usta na dvije minute i tijelo će reći – Kvragu novac, želim živjeti! Sutra se vaša ljubavna veza okonča i um kaže – Želim umrijeti. Provjerite. Život u vama će reći – Kvragu i ljubavna avantura, želim živjeti!

Svaki put kad se osjećate suicidalno i depresivno, samo provjerite. Život u vama će reći – Kvragu sa svime time, želim živjeti!

Stoga želim da znate kako je najvažnija stvar koja vam se upravo sada događa sam život. Ne zanimljive ideje koje imate, ne osjećaji, ne financijski ili obiteljski aranžmani. To su sve modni dodaci životu, volančići. Imate toliko volančića da propuštate cijelu suknju. Zaboravljate osnovne stvari.

Za mnoge ljude život u ovom trenutku znači posao, nova kuća koju grade, automobil koji su kupili, bračni partner, djeca. Ne, život je ono što vam kuca u grudima. Ne u vašem tijelu, ni u emocijama, ni mislima. To je život. Jer ako kucanje u grudima prestane, ništa oko vas ne znači ništa ni vama ni ljudima oko vas.”

Kada bismo u svakom trenutku znali da smo ovdje samo na kratko, ne bismo li u svakom trenutku dali najbolje od sebe? Ne bismo li u tom trenutku svakoga voljeli? Ne bismo li činili sve ono što volimo i što za nas ima vrijednost?

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci