Što je karma i je li nam sudbina zapečaćena?

Karma je jedan od najintrigantnijih pojmova s kojim se susrećemo u životu. To je iznimno važno učenje i dio je velikih religija budizma, hinduizma i taoizma. Ali što je zapravo karma i kako ona utječe na nas? Evo što o tome kaže utjecajna duhovna spisateljica Alethia Luna...

Što je karma?

Karma u suštini znači da se ovo dogodilo zato što se ono dogodilo. Drugim riječima, karma je zakon uzroka i posljedica. Ona se također može definirati i kroz treći Newtonov zakon:

“Za svaku akciju postoji jednaka ili suprotna reakcija.“

Domino efekt također podržava ideju karme; svaka pojava u životu ima povratni učinak kroz vrijeme, bez obzira na to koliko je mala. Dakle, prema zakonu karme, svaka misao, osjećaj, želja, izbor, postupak i reakcija koju imamo, ima nekakav utjecaj na našu budućnost.

Doslovno, to bi značilo da naše misli oblikuju našu stvarnost. To znači da je mjesto na kojem se sada nalazite direktan rezultat vaših prošlih misli, osjećaja i odluka – ili karme.

Karma - dobro se neizbježno dobrim vraća

Dobra karma i loša karma

Jeste li ikada čuli izraz “Sve se vraća, sve se plaća“? Naravno da jeste. Naše odluke određuju našu sudbinu.

No postoji li zaista “dobra“ i “loša“ karma?

I da i ne.

Subjektivno gledajući, neke se situacije u životu mogu doživjeti kao dobre (ugodne i udobne), ili kao loše (neugodne i neudobne). Ali ima jedna caka: naša definicija “dobrog“ i “lošeg“ ovisi o tome tko smo, u što vjerujemo i kako doživljavamo život. One su vrlo promjenjive.

Dat ću vam primjer. Zbog svojih se prijašnjih odluka žena razvela od supruga koji ju je zlostavljao. Gledajući izvana, prijatelji i obitelj je sažalijevaju zbog “loše“ karme. Ali iznutra, žena je zahvalna na svojoj karmi koja ju je naučila samopoštovanju. Tko je u pravu, a tko u krivu? Je li karma ove žene dobra ili loša?

Još jedan primjer: Ovisnik o drogama našao se u prometnoj nesreći. Ubio je čovjeka koji je vozio automobil u koji se zaletio a sam je u nesreći izgubio nogu. Njegova je obitelj šokirana i žalosna zbog njegove “loše“ karme. No nakon što se oporavio od iskustva bliske smrti, čovjek je doživio duhovno buđenje. Svoj je oporavak shvatio kao drugu šansu i ostatak života pomagao ovisnicima da pronađu nadu. Je li njegova karma dobra ili loša?

To je problem s etiketiranjem. Ne postoji, objektivno gledajući, dobra ili loša karma. Subjektivno nam vlastita karma može djelovati dobro ili loše, ali na kraju, karma je karma. Ona ne dolazi s unaprijed određenim svojstvima, već s onima koje joj sami dajemo.

Mi imamo pravo izbora raditi sa svojom karmom i promijeniti svoju sudbinu, bez obzira koliko je “negativno“ doživljavamo.

Kako stvarati dobru karmu

Mogu li promijeniti svoju karmu?

Ukratko, odgovor je da. Možete promijeniti svoju karmu.

Nažalost, karma se često zamjenjuje lažnom idejom zapečaćene sudbine. Karma je povezanija s nakupljenim namjerama i navikama nego s našim zaključavanjem u određene obrasce življenja.

Lako se postati zarobljenik karme, vjerovati da uzrok svega leži u njoj i izvan naše kontrole, a nikada u nama i unutar naše kontrole. Tražiti odgovore za svoju patnju u vanjskom svijetu i kriviti misteriozne karmičke sile, samo je još jedan od načina izbjegavanja odgovornosti za vlastiti život.

Ne postoji vanjski sustav kažnjavanja. Nismo djeca, karma nije način kažnjavanja. Ona je prirodni poredak svemira koji bez napora teče iz vaših postupaka.

Morate shvatiti da ste jedino vi odgovorni za svoju karmu. Vi je stvarate i vi je možete promijeniti. Lako je prepustiti se okorjelim obrascima misli i uvjerenja, ali to možete promijeniti vlastitom disciplinom.

Možda se pitate: “Ali što je s mojom prošlošću? Učinio/la sam toliko loših stvari. Mogu li doista sada promijeniti svoju karmu?“

Naravno da možete. Život vam daj bezbroj mogućnosti za iskupljenje. Što mislite zašto religije poput kršćanstva toliko naglašavaju ispovijed i pokajanje? Prihvaćanje i kajanje za vlastita djela vrlo je moćan duhovni alat. Bez ta dva elementa nema nade za promjenu.

Ako želite promijeniti svoju karmu, prvo prihvatite pogreške koje ste učinili i dopustite si žaliti zbog njih. Možete čak započeti jednostavnom molitvom:

Dragi Živote/ Duše/ Bože,

Znam da su se mnoge moje prošle odluke i postupci temeljili na ljutnji, mržnji i strahu. Otvoreno prihvaćam sve što sam učinio/la u svojoj prošlosti i molim te za vodstvo i pomoć. Iako sam povrijedio/la mnoge ljude, uključujući i sebe, molim za novi, čist početak. Duboko želim promijeniti svoje navike na dobro. Neka se moje zamjeranje, predrasude, sebičnost i zlostavljanje drugih pretvori u ljubav, razumijevanje, prihvaćanje i oprost.

Amen

Svakoga jutra odvojite vrijeme za izgovaranje ove ili neke druge molitve po vlastitom izboru. Najvažnije je da se pokrenete.

Ostali članci