Simbolika životinja: Što sve predstavlja vuk?

Kad pomnije promotrimo životinjski svijet, svako biće ima svoj način ponašanja, reagiranja i rješavanja problema, što možemo preslikati i na naše postojanje. Životinje nose snažne duhovne poruke – prepoznajte ih i pomoću njih osvijestite vlastita ograničenja...
Asocijacije na vuka su brojne − od negativnih i zloslutnih do duhovno uzvišenih i pozitivnih. Kakva god asocijacija bila, na pojavu vuka i njegovu energiju nitko ne može ostati ravnodušan

Vodič i saveznik

Vuk plijeni svojom pojavom i izaziva strahopoštovanje. Ako poštujemo njegovo biće i primjenjujemo lekcije koje nam pokušava prenijeti, vuk nam može postati vodič i saveznik.

Vuk živi u čoporu, što ukazuje na njegovu snažnu povezanost sa simbolikom pripadnosti obitelji i društvenoj mreži. Hijerarhijska struktura kod vukova je vrlo izražena i ukazuje na važnost poznavanja položaja u odnosu na druge pripadnike grupe i ponašanja u skladu s tim položajem. Zna se kako se ponaša alfa-mužjak, kako alfa-ženka, a kako oni koji su im podčinjeni. Ljudi često zaborave na ove lekcije, što izaziva brojne sukobe umjesto suradnje. Kad se zna što je čija uloga, zadaća i pozicija, manje su šanse za nesporazume i sukobe.

Povezan s noći, Mjesecom, plodnošću i majčinstvom

Vukovi su puni poštovanja prema članovima svog čopora i izuzetno su privrženi i odani. Zavijanje vukova, još od drevnih vremena, u čovjeku izaziva duboke osjećaje povezanosti s mističnim i onostranim.

Vuk je povezan sa simbolikom noći, Mjeseca, zime, šume, planine, srebrne i sive boje. Legenda o Romulu i Remu, braći koje je othranila vučica, ukazuje na povezanost simbola vuka s plodnošću i majčinskim instinktom.

Kad i na koji nam način simbolika vuka može pomoći?

Ako se osjećate izgubljeno i ne čujete svoj unutarnji glas, svoj instinkt, vuk vas može podsjetiti na to kako možete vratiti povjerenje u svoju praiskonsku mudrost. Kad ne znate ponašate li se adekvatno i u skladu s ulogom koju trenutno imate ili poželite nešto drugo, sjetite se koliko je važno maksimalno posvećeno raditi ono što trenutno možete. Promatra li se šira slika – vaša uloga dobiva na važnosti i pridonosi dobrobiti cijele zajednice.

Ako nemate hrabrosti izraziti se tako da se vaš glas čuje, vuk vam može pomoći jer je jasnoća u komunikaciji jedna od njegovih najvećih kvaliteta. Da bi vas drugi razumjeli i čuli, prije svega morate biti jasni i iskreni prema sebi, a to je teško bez povezanosti sa svojim nagonskim dijelom bića. Vuk se zna zauzeti za sebe i spreman je braniti svoj teritorij, svoju obitelj i sve što je potrebno. Ovaj aspekt može pomoći onim osobama koje tek trebaju naučiti zauzeti se za svoje stavove i ideje.

Vuk predstavlja:
Odanost
Komunikaciju
Privrženost
Neovisnost
Inteligenciju
Suočavanje
Instinkt
Mudrost
Istinu

Pročitajte i:

Kakve nam poruke prenosi morska zvijezda?

Čemu nas uči leptir?

Što možemo naučiti od kolibrića?

Kakve nam poruke nosi sova?

Dunja Cigić Gavrilović, www.7dropsoflight.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci