Simbolika životinja: Što možemo naučiti od kolibrića?

Kad pomnije promotrimo životinjski svijet, svako biće ima svoj način ponašanja, reagiranja i rješavanja problema, što možemo preslikati i na naše postojanje. Životinje nose snažne duhovne poruke – prepoznajte ih i pomoću njih osvijestite vlastita ograničenja...
Najmanja ptica na svijetu može postići mnogo više nego što biste pomislili kad je uživo vidite, a upravo to je simbolika izdržljivosti, lakoće, snage, poduzetnosti i odvažnosti ovog malenog bića

Simbol radosti i besmrtnosti

Način na koji se kolibrići hrane i njihova sposobnost slična hibernaciji – za vrijeme sna drastično im se smanjuju otkucaji srca jer bi zbog vrlo brzog metabolizma uginuli od gladi – govore u prilog njihovoj specifičnosti i određuju ih kao simbol radosti i besmrtnosti.

Oblik kljuna među vrstama ovih ptica može prilično varirati i svaki je specijaliziran za određeno cvijeće i prilagođen lakšem uzimanju hrane. Priroda je mudro odredila da svaka vrsta kolibrića ima svoj cvijet i svoj nektar, čime se sprečavaju sukobi među vrstama.

U ispijanju životnog nektara pronalazimo simboliku uživanja. Njihov metabolizam izuzetno je brz, kao i otkucaji srca. Međutim, kako bi održali ravnotežu tijekom noći, kolibrići znatno „usporavaju“ i smanjuje im se frekvencija otkucaja srca. Time ukazuju na to koliko je bitno pronaći ravnotežu između rada i odmora, aktivnosti i mirovanja.

Krilima ispisuju znak beskonačnosti

Ovo neumorno stvorenje ima nevjerojatnu sposobnost kretanja, može brzo mijenjati smjer letenja, u zraku stajati na mjestu i slično.

Zbog toga i jest simbol lakoće, fleksibilnosti i prilagodljivosti promjenama. Jedan od najfascinantnijih podataka je da ove majušne ptice lete tako što pokretima krila u zraku ispisuju oblik horizontalne osmice, odnosno znaka beskonačnosti. Kolibrić nas uči kako u prirodi ništa nije slučajno i da je sve u savršenom skladu.

Kad i na koji vam način kolibrić može pomoći?

Ako se osjećate malima i nemoćnima, sjetite se što sve kolibrić može. Prelijepe boje, kao i sve druge karakteristike ove ljupke ptice, ukazuju na to koliko je moćno ovo maleno biće. Stoga, kad god osjetite da vam nedostaje optimizma i snage, u misli prizovite kolibrića.

Kad krene na let dulji od 1000 km, kolibrić ne pomišlja kako neće uspjeti. Tijelo nekih vrsta dugo je samo 6 - 7 centimetara, a toliko su odvažni. Ova nevjerojatna ptica bodri vas da ustrajete i onda kad imate osjećaj da je nešto nemoguće i veće od vas. Kolibrić vas podsjeća na to koliko je život lijep i kako je prirodno da se hranite njegovim nektarom.

Također vas može potaknuti da se upitate je li hrana koju jedete (i u doslovnom i u metaforičkom smislu) dobra i pogodna za vas; ima li ono što od života uzimate za vas zaista hranjivu vrijednost.

Darovi ove sićušće ptice:
Mir
Ljepota
Lakoća
Fleksibilnost
Poduzetnost
Beskonačnost
Besmrtnost
Optimizam
Svjetlost
Radost
Snaga

Pročitajte i:

Kakve nam poruke prenosi morska zvijezda?

Čemu nas uči leptir?

Kakve nam poruke nosi sova?

Simbolika životinja: Što sve predstavlja vuk?

Dunja Cigić Gavrilović, www.7dropsoflight.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci