Siječanj - mjesec božice Morane: Otpustite sve što vam steže dušu

Morana je staroslavenska božica zime, transformacije i smrti, koja nas vodi kroz prirodni proces otpuštanja svega što nam ograničava napredak i prihvaćanja duboke ženske snage. Pustite je da vas povede...

Uz ognjište

Kaledarski gledano, siječanj je mjesec božice Morane. Ona je bila staroslavenska božica zime, transformacije i smrti i, baš kao i zima, smatra se da ona zamrzava i hladi prirodu i priprema je za sljedeći ciklus. To je razdoblje u kojem bismo trebali biti smireni pokraj ognjišta, ne bismo li skupili snagu za nove pobjede i pothvate.

S 1. siječnjem vrlo često odlučujemo promijeniti životne navike. To su trenuci i u kojima se suočavamo s teškoćama otpuštanja iz života svega onoga što nam onemogućava napredak. Um se često poigrava s nama, bacajući sumnju na našu duboko iskrenu potrebu za korjenitom promjenom.

Unutarnja sloboda

Zanimljivo je da je Moranin simbol tamni mjesec. On simbolično predstavlja naše nesvjesno, našu sjenu, odnosno onaj dio bića s kojim se žena odbija suočiti. Zato početak godine pruža jedinstvenu priliku da se suočimo sa sobom i poslušamo intuiciju u donošenju novogodišnjih odluka jer se kaže da s Moranom sasvim prirodno odlazi sve ono što je staro, nepotrebno i ono što nas sprečava da se dalje razvijamo.

Žena koja osvijesti božicu Moranu u sebi ona je žena koja je prihvatila svoj instinkt i potpuno osvijestila svoju tamnu stranu. Ona je slobodna u sebi, pomirena s prirodnom transformacijom i razumije da je samo dio prirodnog toka, prihvaćajući ga takvog kakav jest, a ne onakav kakvog bi ona željela da bude.

Mirno čekati pravi trenutak

Takva žena razumije simboliku Moranine vrane koja poručuje da je neprekidna mijena i preobražaj neizbježan dio naše osobne legende. To je žena koja je oslobođena društveno nametnutog pojma stida i koja svjesno korača putem svojih dubokih uvjerenja, ne bojeći se posljedica.

Božica Morana predstavlja u ženama onu snagu koja prevladava sve tjeskobe kao zimzeleno drveće koje se opire zimi. Žena Morana je netko tko je spreman mirno čekati i kad dođe pravi trenutak, otpustiti sve stege koje joj stežu dušu. I opet se rodi. Nova i jača.

Svetlana Čučković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci