Savjeti najsretnijih ljudi na svijetu: Kako unijeti radost u svakodnevicu?

Vizija sreće ima onoliko koliko i ljudi. Možda je ona za vas mirno prihvaćanje vlastitih ranjivosti, društvo prijatelja koji vas bezuvjetno vole ili pak slobodno zanimanje koje vam dopušta da putujete. Bez obzira na našu verziju istinske sreće, sretniji, zadovoljniji i ispunjeniji život svima nam je na popisu želja – ali i nadohvat ruke. Donosimo vam stoga malu kolekciju inspirativnih citata i praktičnih savjeta renomiranih autora kako biste sreću što prije dohvatili...

'Prestanite razmišljati 'ja, ja, ja'... Kad stalno mislimo samo na sebe, umaramo se i zapadamo u stanje stresa, a to nas, u konačnici, čini nesretnima'.

'Ako želite biti sretni, budite dobronamjerni. Nećete se samo bolje osjećati nego će vas i drugi početi promatrati kao bolju osobu. To ne znači dopustiti drugima da vas iskorištavaju, ali trebali biste biti razumno ljubazni'.

'Istrenirajte mozak na sreću tako što ćete svaki dan 10 - 15 minuta razmišljati pozitivno. Uobičajeno je da kada doživimo osjećaje sreće i ljubavi, oni postanu prolazni. Ali, umjesto da ih pustite da nestanu, prelazeći na sljedeću misao, usredotočite se na to da vaš um ništa ne ometa - fokusirajte se isključivo na pozitivne emocije. Ako to vježbate svaki dan, nakon samo dva tjedna moći ćete osjetiti pozitivne mentalne rezultate'.

- Matthieu Ricard, molekularni biolog, budistički redovnik, bliski suradnik Dalaj lame i nositelj titule najsretnijeg čovjeka na svijetu

'Tajna sreće u dizajnu života ne leži u jednom ispravnom odabiru, nego u tome da naučite donositi dobre odluke'.

- Dave Evans i Bill Burnett, autori knjige 'Dizajniraj svoj život' (izdavač Planetopija)

'Lakoća s kojom prebivam u svom tijelu bit će moj pokazatelj sreće. Ako se u tijelu osjećam teško ili tupo, obratit ću posebnu pozornost jer su ti osjećaji znakovi da patim od tromosti i sile navike te ne shvaćam da svaki trenutak donosi svježinu i novi život. Svoje tijelo najbolje ću osvježiti ako mu dam ono što mu najviše treba, bio to san, odmor, aktivnosti koje podržavaju blagostanje, radost kretanja ili zajedništvo s Prirodom'

- Deepak Chopra, holistički liječnik i autor knjige 'Recept za istinsku sreću' (izdavač V.B.Z.)

'Tuđa postignuća ili sreća na jedan veoma stvaran način i naša su vlastita'.

'Sreća nas ne čini zahvalnima, zahvalnost nas čini sretnima'.

'Žudnja za srećom prirodni je nagon koji svi imaju. To je jednostavno osjećaj brige za dobrobit drugih'.

- Dalaj Lama, Desmond Tutu i Douglas Abrams, iz knjige 'Knjiga radosti' (izdavač Planetopija)

'Kako se vrtuljak trgovanja nastavlja okretati, a mi sve veći dio svoga života trošimo na rad kako bismo mogli kupiti sve one stvari za koje vjerujemo da će nas usrećiti, trebali bismo zastati i razmisliti o tome je li upotreba kreditne kartice ili kolica u trgovini zbilja najbolji način da se iskoristi dan'.

- Roman Krznaric, filozof i autor knjige 'Carpe Diem danas' (izdavač Planetopija)

'U našem užurbanom društvu velika je sreća usredotočeno disati s vremena na vrijeme. Usredotočeno disanje ne vježbamo samo u trenutku dok sjedimo u sobi za meditaciju, nego i dok radimo u uredu ili kod kuće, dok vozimo automobil ili sjedimo u autobusu, ma gdje se nalazili i u bilo kojem trenutku tijekom dana'.

'Tajna sreće je sreća sama. Gdje god se nalazimo, u bilo koje vrijeme, imamo sposobnost uživati u sunčevoj svjetlosti, prisutnosti drugih, dragih osoba, čudesnosti disanja'.

'Kada držite dijete u rukama ili grlite svoju majku, supružnika ili prijatelja, ako udahnete i izdahnete tri puta, vaša će se sreća udvostručiti'.

'Sljedeći put kad se nađete u prometnoj gužvi, nemojte se svađati. To je beskorisno. Naslonite se i nasmijte se sami sebi osmijehom suosjećanja i brižnosti. Uživajte u sadašnjem trenutku dišući i smijući se i učinite druge ljude u svom automobilu sretnima. Sreća je tu ako znate disati i smijati se jer se sreća uvijek može naći u sadašnjem trenutku. Vježbanje meditacije je tu da se vratimo u sadašnji trenutak kako bismo naišli na cvijet, plavo nebo, dijete. Sreća je dostupna'.

- Thich Nhat Hanh, budistički redovnik, učitelj zena, pjesnik, mirotvorac i autor knjige 'Mir je svaki korak' (izdavač Planetopija)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci