Sadhguru: Zen priča o životu i smrti

“Ako obratite pažnju na ono što sada postoji, sve što vrijedi znati može se odmah shvatiti“, kaže Sadhguru donoseći nam ovu poučnu zen priču...

Zen priča

Jingxuan i njegov gospodar Liaoyi otišli su odati počast obitelji preminulog prijatelja.

Jingxuan je pitao svog gospodara: "Je li živ ili mrtav?"

Gospodar je rekao: "Ne možemo reći da je živ i ne možemo reći da je mrtav."

Jingxuan je pitao: "Zašto to ne možete reći?

Liaoyi je rekao: "Ako to ne možemo reći, ne možemo reći."

Jingxuan je pobjesnio: "Bolje recite ili ću vas udariti!"

Liaoyi je rekao, “Ako ćeš me udariti, udari me. I dalje to neću reći. "

Jingxuan je pitao: „Kakav ste učitelj? Znate, a ipak nećete reći svom učeniku. "

Jingxuan je udario gospodara i otišao. "Ako to nećete reći, jednostavno zaboravite, to je sve."

Nakon nekog vremena, Liaoyi je preminuo. Jingxuan je potražio drugog učitelja po imenu Liangshan i postavio mu isto pitanje.

Liangshan je odgovorio, "Ne možemo reći da je živ i ne možemo reći da je mrtav."

Čuvši to, Jingxuan se prosvijetlio.

Smrt ne postoji

Sadhguru kaže:  “Ako netko ne opaža život, kako može shvatiti što je smrt? Trenutno ste živi. Ako ne možete opaziti gdje ste, kako možete opaziti ono što tek treba biti? Smrt je samo iluzija koju su stvorili neznalice. Ne postoji smrt. To je samo život. Ako opažate život, shvatit ćete da je ono što nazivate smrću samo druga dimenzija života.

Ako pokušate razumjeti smrt, završit ćete s izmišljenim pričama. Ne možete percipirati smrt jer ona još nije za vas. Ako želite spoznati smrt, to možete spoznati samo iskustvom. Ne možete to spoznati preko nekoga drugog, a isto je i sa životom. Ako želite spoznati život, možete ga spoznati samo proživljavajući ga.

Ako život znate u cjelini, on također uključuje i smrt i to je jedini način da ga spoznate. Za nas da proglasimo da je netko živ, a netko mrtav samo je društveno relevantno. Egzistencijalno to nije relevantno. Zen ljudi gledaju na egzistencijalnu dimenziju.

Život je sada

Društveno možemo jasno reći: "Netko je živ, netko je mrtav." Ali egzistencijalno ne znate tko je živ, a tko mrtav. Ni sami ne znate jeste li živi ili mrtvi. Ne znate ni jeste li budni ili sanjate. Egzistencijalno, to je istina. Ako želimo egzistencijalno znati što je stvarno, a što nije stvarno, moramo obratiti pažnju na život jer život je sada i to su jedina vrata za duhovni život kroz koja trebate proći.

Sve što želite znati o stvarnosti, jedini način je sada. U stvarnost možete ući tek od ovog trenutka, onakvog kakav je. Život je samo ovdje. Ovdje je sve čemu možete pristupiti. Ono čega ovdje nema samo je mašta. Ako pokušate tragati za nečime što još nije, završit ćete samo u mašti. Ali ako obratite pažnju na ono što sada postoji, sve što vrijedi znati može se odmah shvatiti.“

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci