Sadhguru: Samo je voljnost potrebna da biste dotakli Stvoritelja

Jaggi Vasudev, poznatiji kao Sadhguru, jedan od najutjecajnijih suvremenih duhovnih učitelja, svojim radom inspirira milijune diljem svijeta. Njegove poruke i pouke tiču se svih razina ljudskog djelovanja – od osobnog razvoja do ekonomije, politike i ekologije. Nedavno je u nas izašla njegova knjiga ‘Unutarnje inženjerstvo’ (Planetopija) koja se naslanja na istoimeni program koji se u obliku višednevnih povlačenja odvija u cijelome svijetu. Sadghuruovi nadahnuti uvidi o postojanju dimenzija koje nadilaze um i tijelo popraćeni su vrlo praktičnim uputama kako bismo i sami iskusili beskonačnost, ali i omogućili svojem umu i tijelu da optimalno funkcioniraju u materijalnom svijetu. Njegove poruke zaintrigirat će sve one koji žele više radosti i mira, stoga u Sensi donosimo zanimljive odlomke iz knjige ‘Unutarnje inženjerstvo’ koji propituju naše djelovanje i naše stvarne osjećaje

Sadhana

Nemojte samo vjerovati svemu što pročitate. Jedini način da doznate je li nešto istina ili nije je eksperimentiranje. Prekinite s unutarnjom debatom i jednostavno to provjerite. Put jogija nije put naslijeđenih uvjerenja; to je put eksperimentiranja.

Evo praktičnog načina da počnete.
Kad idući put budete objedovali, ne razgovarajte ni s kime oko sebe prvih petnaest minuta. Samo aktivno odgovarajte na hranu koju jedete, zrak koji dišete i vodu koju pijete.

Kao što sam prije rekao, vaš cijeli sustav ionako odgovara. Samo morate toga postati svjesni. Ova jabuka, ova mrkva, ova kriška kruha – ne uzimajte ih zdravo za gotovo. Kad nekoliko dana ne biste jeli, ne biste razmišljali o Bogu. Razmišljali biste samo o hrani. Ona vas u ovom trenutku hrani i stvara vaš život. Od nje je sazdano vaše tijelo. Na hranu odgovarajte apsolutno, s potpunom pozornošću.

Ovo voće, ovo jaje, ovaj kruh, ovo povrće – sve je to dio života, ali spremno je postati dijelom vas. Biste li vi bili spremni to učiniti i za koga? Niste voljni izgubiti svoj identitet i spojiti se s nekim drugim. Niste voljni žrtvovati ni mali prst za nekoga drugoga. U nekim trenucima radite male ustupke, najčešće kad trebate nešto. Vaše su ljubavne veze plod vrlo proračunate predaje. Ali hrana, koja je sama po sebi život, u potpunosti se predaje kako bi postala dijelom vas.

sadhguruSadhguru je jedan od najvećih svjetskih mistika, a svoje poruke o zadovoljnijem pojedincu i boljem svijetu prenosi i velikim korporacijama, u kojima često gostuje knjiga sadhguru unutarnje inženjerstvoKnjigu Sadhgurua ‘Unutarnje inženjerstvo’ (125 kn, Planetopija) potražite u svim bolje opskrbljenim knjižarama i na www.planetopija.hr

Poslije se čitav dan posvetite ovoj jednostavnoj ideji – ne morate je ni izreći naglas: „Moja je odgovornost bezgranična; ako sam voljan, mogu odgovoriti na sve.“ Budite svjesni te ideje sve do zadnjeg budnog trena, prije negoli zaspite, i podsjetite se na to čim se ujutro probudite.

Ako uspijete održati tu svijest o svojoj bezgraničnoj naravi samo jednu punu minutu, postići ćete zapanjujući preobražaj. Minuta vam se možda čini kao nešto jako jednostavno, no uvidjet ćete da čak i to iziskuje određenu razinu truda. Samo jedna minuta može vas uzvisiti u novu dimenziju iskustva i funkcioniranja. U ovom je trenu vaša svijest nepouzdana; sad ste svjesni, u idućem trenutku više niste. To je u redu. Svakih sat vremena pokušajte se podsjetiti. Eksperimentirajte s tom sviješću, dopustite joj da se probudi i pogledajte što će se dogoditi.

Svjesna odgovornost vodi vas prema dubokom i trajnom stanju povezanosti sa životom – ne u obliku ideje ili emocije, nego životom kao takvim. U takvom voljnom, aktivnom odnosu sa životom život će vas prigrliti i odvesti do samog izvora svega stvorenog.

Samo je to potrebno da biste dotakli Stvoritelja – samo voljnost i ništa drugo.

Iz knjige ‘Sadhguru - unutarnje inženjerstvo’

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci