Sadhguru: Ne shvaćajte svoj um preozbiljno

"Sadržaj vašeg uma nije vaš izbor. Ne možete birati ono što skupljate.vSve što je oko vas samo uđe u njega. Većina toga nije u obliku svjesne memorije tako da vi nemate saznanja o tome a ono je ipak tamo. Drugim riječima, sadržaj uma nije stvoren vašim izborom, on je jednostavno nastao jer apsorbirate sve ono čemu ste bili izloženi", kaže duhovni učitelj pitajući nas možemo li, ako je tako, uistinu vjerovati svojim mislima

Većina ljudi tako ozbiljno shvaća svoje misli, vjerujući svakoj koja im prođe kroz glavu, kao da njihove misli predstavljaju neospornu i nepobitnu istinu. Ali pogodite što: Misli nisu činjenice.

Misli su samo misli. Samo zato što imate misao to ne znači da je istinita. Koliko imate posve slučajnih misli koje nemaju nikakve veze s ničim?

Prosječan čovjek ima preko 50 000 misli dnevno.

Mislite li da imate 50 000 istiniih misli na dan?

Učinite sebi uslugu: naučite promatrati svoj um a da ga shvaćate previše ozbiljno. Ne vjerujte svakoj misli koja vam prođe kroz glavu. Promatrajte svoje misli sumnjičavo i s rezervom. Pogledajte ih kao oblake na nebu ili valove u oceanu, koji brzo dolaze i brzo nestaju.

Također, shvatite da niste odgovorni za svoj proces razmišljanja i ne utječete na to o čemu ćete misliti. Da jeste, mislili biste samo na pozitivne i sretne misli umjesto na loše i negativne misli.

Istina je da ne znate ništa o svom umu ili o svojim mislima ili o tome što ih uzrokuje, odakle dolaze, što će biti vaša sljedeća misao ili zašto vam jedna misao dolazi umjesto druge.

Ako mi ne vjerujete, zapitajte se:

• Koja će biti vaša sljedeća misao?

• O čemu ćete razmišljati za 10 sekundi?

• Zašto ste upravo tu misao imali umjesto neke druge?

• Zašto jednostavno ne razmišljate o onome što želite razmišljati?

• Zašto često imate slučajne misli o nečemu što se dogodilo prije dva tjedna ili 25 godina, umjesto nečega što je relevantno za trenutnu temu razgovora?

• Zašto vaš um luta?

• Možete li odlučiti da uopće ispraznite um od misli?

Spoznaja da vi niste vaš um ili vaše misli, da ste odvojeni od njih, predstavlja jedno od najdubljih i najmoćnijih otkrića koje možete učiniti u životu.

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci