Rituali za zimski solsticij

Tijekom nekoliko solsticijskih dana Sunce stoji na najnižoj točki i prikuplja snagu kako bi pokrenulo novi ciklus života. Zajedno sa Suncem, čitava priroda miruje, čeka, prikuplja snagu. Za vrijeme zimskog solsticija i mi bismo trebali prihvatiti taj prirodni ritam, odmoriti se, smiriti i razmišljati...

Prepustimo se tami

U svom osobnom razvoju u doba solsticija važno je da prihvatimo privremenu dominaciju tame sa svom njenom složenom simbolikom. Povežimo se sa svojim unutrašnjim svijetom. Tama je naše privremeno utočište u kojem se obnavljamo. Tek u tišini možemo čuti jasnije svoj unutrašnji glas. Sprijateljimo se s tišinom i prihvatimo svaki osjećaj koji ispliva na površinu naše svjesnosti. Zapitajmo se barem nekoliko trenutaka svakog dana: Što osjećam? Kojim dijelom tijela osjećam? Ovo je razdoblje prihvaćanja i puštanja.

Dobro je vježbati jogičku vježbu – mauna je vježba šutnje. Pokušajte nakon burnog radnog dana provesti kod kuće jedan sat u tišini i šutnji. Objasnite svojim ukućanima da je ta praksa važna za postizanje unutarnje ravnoteže. U smirenosti svog unutarnjeg svijeta možemo se odmoriti i preispitati se. Meditacija i kontemplacija odlične su tehnike za povezivanje s unutarnjim svijetom.

Nove želje

Kad se zaustavimo i slušamo, jasnije ćemo prepoznati svoje želje. To je simbolično razdoblje u kojem njegujemo sjemenke svojih budućih postignuća, hranimo u sebi ideju, želju, ljubav, sve ono što želimo vidjeti u svom životu kako cvjeta i raste. U tom procesu možemo ponovo otkriti sebe, podsjetiti se na to tko smo i što želimo. Imamo priliku osnažiti svoje unutrašnje svjetlo. U jogičkoj tradiciji svatko od nas u samom srcu nosi iskru božanske svjetlosti koju pozdravljamo u sebi, ali je prepoznajemo i pozdravljamo i u srcima drugih.

Svjetlost

Svjetlost koju nosimo u svom srcu postaje naš vodič u vanjskom i unutrašnjem svijetu. Suosjećanje i praštanje, dobrota i pokazivanje osjećaja obnavljaju nas same, ali i naše odnose s drugima, donose nam dobro raspoloženje. Svjetlost vlastitog srca snaga je i oslonac iz kojeg možemo djelovati sigurni u sebe, neovisni o vanjskim stvarima. Dovoljno je što češće zapaliti svijeću, okititi božićno drvce.

Jogička vježba tratak može nas osnažiti. Tratak je vježba za pročišćavanje očiju, za koncentraciju i smirivanje, a u razdoblju solsticija posebno nas povezuje sa svjetlošću. Vježba se izvodi netremičnim gledanjem u plamen svijeće, otprilike jednu minutu. Potom zatvorenih očiju vizualiziramo plamen svijeće u svom umu. Ponavljamo nekoliko puta.

Hrana

Hranimo svoje osjećaje pažnjom prema onima koje volimo, darovima i vremenom koje ćemo provesti s obitelji. To je izvrsno vrijeme da dijelimo priče i uspomene. Dobra djela i pomoć onima kojima je potrebna izraz su zahvalnosti na svemu dobrome što sami imamo u životu. Čest je običaj dijeliti hranu, ne samo za svečanim ručkom s obitelji, nego kako bismo razveselili susjede, kolege s posla, prijatelje neočekivanim darom – domaćom, zdravom hranom.

Hranimo sami sebe hranom koja zagrijava. Jaki začini bogatih okusa, kakao, cimet, đumbir, kardamom ili čili zagrijat će tijelo. Posvetimo posebnu pozornost njezi tijela toplim kupkama, masažama, posebnim uljima. Pokušajmo više spavati. Većinu ovih stvari vjerojatno prakticiramo tijekom cijele godine, no u razdoblju zimskog solsticija možemo sve to raditi s posebnom pozornošću. Ti mali, jednostavni osobni rituali posve su dovoljni da nas usklade s ritmom prirode i pripreme nas za hod prema svjetlosti.

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci