Ritual za najbolji završetak godine - zahvalite godini iza sebe

Kako biste doista oživjeli smisao slavlja na kraju godine, isprobajte sljedeću vježbu

Kakav lik ima sljedeća godina?

Osigurajte si 30-ak minuta u kojima nećete biti ometani te odaberite prostor u kojem se osjećate posebno dobro. Možete zapaliti svijeću ili mirisnu lampu te nekim lijepim detaljima oplemeniti mjesto na kojem se nalazite, sve s ciljem da vam bude lijepo. Ovo je vaše vrijeme za sebe u kojemu težite povezati se s dubljim razinama svojega bića, u kojemu ćete osluhnuti poruke koje će vam došapnuti vaša intuicija u obliku misli, slika, sjećanja.

Postavite nasuprot sebe jedan stolac i zamislite da na njemu sjedi lik koji utjelovljuje godinu na izmaku. Nemojte promišljati, jednostavno prihvatite ono što vam se pojavi kao predodžba, a možda i kao misao, stih, melodija. Možda ova godina ima oblik prekrasne vile ili princeze, možda pogrbljene starice, možda je oblak boja, dramatičan ritam bubnjeva ili tugaljiva pjesma violine...

Što biste iz nje ponijeli, što ostavili iza sebe?

Vratite se u mislima unatrag, na početak godine i osvijestite ono što je u njoj za vas bilo posebno važno. Kad bi ova godina bila poglavlje u vašoj knjizi života, koji bi mu bio naslov? Koje su se teme pojavljivale u vašem životu? Kako ste se nosili s njima, koje je možda bilo skriveno blago u teškim trenucima? Što vam je u protekloj godini bilo najvrednije, što svakako želite ponijeti sa sobom, a što želite ostaviti iza sebe?

Recite ovoj godini na čemu ste joj zahvalni, a što biste željeli da je bilo drukčije. Napišite na papir sve ono što želite ostaviti iza sebe – to mogu biti razni problemi i opterećenja, reakcije koje ne volite kod sebe, emocionalne povrede… Dok budete pisali, možete zamišljati kako s izdisajem istovremeno otpuštate iz sebe neželjenu energiju, kao malene oblačiće koje otpuhujete u plamen svijeće, a zatim možete i zapaliti papirić te vizualizirati kako se time oslobađate starog i stvarate prostor za novo iskustvo. Zahvalite se ovoj godini i vidite kako se ona podiže i odlazi nestajući u daljini.

Dočekajte sljedeću godinu

Na njezino mjesto sad dolazi nova godina. Dopustite sebi da vidite lik koji će se pojaviti, a isto tako ga možete prema želji oblikovati i mijenjati, sve dok se ne javi osjećaj radosnog iščekivanja. Napišite pismo budućoj sebi, sebi na kraju sljedeće godine, zapisujući svoje želje, snove, bez cenzure, a onda ga stavite u omotnicu, zalijepite je i odložite na sigurno mjesto gdje će vas dočekati u zadnjim danima nove godine.

Još jednom, uz osmijeh, mahnite sebi u budućnosti i vidite kako vam uzvraća pozdrav i osmijeh te poručuje da je iza nje jedna posebna, dobra godina, no što se točno događalo neće vam otkriti, da ne bi pokvarila veselje otkrivanja!

Melita Reiner, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci