Ritual ispunjenja želja na dan svete Lucije

Jedan od najpoznatijih adventskih blagdana je sveta Lucija. Sveta Lucija mnogostruka je zaštitnica - vida i staklara, pisaca, seljaka, krojača, kovača, sedlara, trgovaca i uz njen se spomendan vežu brojne legende i običaji. Na njezin dan se sije pšenica, simbol života kod kršćana, a ovo su neki zgodni običaji koje možete isprobati...

Lucijin dan slavi se točno 12 dana prije Božića, a običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz tih 12 dana i vjeruje se da svaki Lucijin dan vremenski odgovara svakom mjesecu u idućoj godini.

No postoje i dva posebno zabavna običaja koji se prenose od davnina i koja dijelimo s vama.

Na dan svete Lucije, 13. 12. zapišete 13 želja, svaku na zaseban papirić koji preklopite. Svaki dan do Božića, bez otvaranja papirića, spalite jedan. Znači, od 13. 12. do Badnjaka spalit ćete 12 papirića. Na sam Božić otvorite onaj koji vam je ostao. Na toj želji koja je zapisana trebalo bi raditi iduću godinu, posvetiti se njenom ostvarenju. Taj zadnji papirić zadržite.

Osim toga, na dan sv. Lucije neudane djevojke su ispisivale 13 ceduljica s imenom mladića. Svakog se dana jedan neotvoreni papirić baca u vatru, a djevojka će se udati za onoga čije ime posljednje ostane ispisano na cedulji.

Zašto ne isprobati? Želimo vam ispunjenje želja!

sveta lucija

Valentina Petrušić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci