Razgovori s Bogom: Jedina svrha duše

U ovom ulomku iz knjige 'Razgovori s Bogom' Nealea Donalda Walscha, Bog odgovara na pitanje čovjeka koja je svrha duše i na svjetovni mu način pokušava objasniti smisao života i svrhu stvaranja Svijeta kakav poznajemo...

Neale Donald Walsch dolazi u Zagreb!

Stvaranjem univerzuma kao poželjene verzije Sebe, Bog je stvorio, od čiste energije, sve što sada postoji - vidljivo i nevidljivo.

Drugim riječima, tako je nastao ne samo fizički univerzum, već i metafizički. Dio Boga koji čini drugu polovinu Jesam / Nisam jednosti, također je eksplodirao u beskrajan broj jedinica manjih od cjeline. Ove jedinice energije vi nazivate dušama.

U nekim od vaših religijskih mitologija tvrdi se da je "Bog-Otac" imao mnogo duhovne djece. Ta usporedba s ljudskim iskustvom umnožavanja života, bio je jedini način da ljudi u stvarnosti prihvate ideju o iznenadnom pojavljivanju - iznenadnom postojanju - bezbrojnih duša u "Carstvu Nebeskom".

U tom smislu, vaše mitološke priče nisu tako daleko od krajnje stvarnosti, jer su bezbrojne duše koje sačinjavaju moju cjelovitost, u kozmičkom smislu, Moji potomci.

Moja božanska svrha dijeljenja Sebe, bila je u stvaranju dovoljno dijelova Mene da bi Se mogao iskustveno spoznati. Postoji samo jedan način da Stvaralac spozna Sebe iskustveno kao Stvaraoca, a to je da stvara. I tako sam Ja dao svakom od nebrojenih dijelova Mene (svoj mojoj spiritualnoj djeci) istu stvaralačku moć koju Ja imam kao cjelina.

To je ono što vaše religije podrazumijevaju kada kažu da ste vi stvoreni na "sliku i priliku Boga". To ne znači, kao što su neki tumačili, da su naša fizička tijela slična (mada Bog može preuzeti bilo koji fizički oblik koji izabere za određenu svrhu). To znači da je naša suština ista. Mi smo napravljeni od iste stvari. MI JESMO "ista stvar"! Sa svim istim osobinama i sposobnostima - uključujući sposobnost stvaranja fizičke stvarnosti od zraka.

Moja svrha stvaranja vas, Mojih duhovnih potomaka, bila je u spoznaji Sebe kao Boga. Ja nemam drugi način da to učinim, osim kroz vas. Tako se može reći (i rečeno je mnogo puta), da je Moja namjera za vas da sebe spoznate kao Mene.

To izgleda tako zapanjujuće jednostavno, ali postaje vrlo složeno, jer postoji samo jedan način da sebe spoznate kao Mene, a to je da prvo spoznate sebe kao nešto što Ja nisam.

Pokušaj sada pratiti - trudi se slijediti - jer počinje istančani dio. Jesi li spreman?

Mislim da jesam.

Dobro. Zapamti, ti si tražio ovo objašnjenje. Čekao si ga godinama. Tražio si ga na svjetovni način, ne u vidu teoloških doktrina ili znanstvenih teorija.

Da. Znam što sam tražio.

Budući da si tražio, dobit ćeš.

Da bi bilo jednostavnije, koristit ću vaš mitološki model Božje djece kao osnovu za razgovor, jer vam je on blizak i nije daleko od istine.

Vratimo se na prizor procesa samospoznaje.

Postoji jedan način na koji sam mogao učiniti da sva Moja duhovna djeca spoznaju dijelove Mene - a to je da im jednostavno kažem. To sam i učinio. Ali, kao što vidite, Duši nije bilo dovoljno da Sebe zna jednostavno kao Boga, ili kao dio Boga, ili kao Božju djecu, ili nasljednika carstva (ili koju god mitologiju želite upotrebiti).

Kao što sam već objasnio, znati nešto i iskustveno to doživjeti, dvije su različite stvari. Duh je težio Sebe spoznati iskustveno (kao i Ja!). Pojmovna svjesnost nije bila dovoljna za vas. Stoga sam Ja izmislio plan. To je najčudesnija ideja u cijelom Kosmosu i najspektakularnija suradnja, jer ste svi vi u tome sa Mnom.

Prema planu, vi biste kao čisti duh ušli u tek stvoreni fizički univerzum. To je, zato, što je tjelesnost jedini načini da se iskustveno spozna ono što se zna pojmovno. To je, u stvari, razlog zašto sam stvorio fizički Kosmosu - i sustav relativnosti koji njime upravlja, i sve što je stvoreno.

U fizičkom univerzumu, vi, moja duhovna djeca, mogli ste doživjeti ono što znate o sebi, ali ste prvo morali spoznati suprotno. Jednostavno, ne možete sebe spoznati kao visokog, dok niste postali svjesni niskog. Ne možete doživjeti dio sebe koji nazivate debelim, dok ne spoznate mršavo.

Krajnje logično, ne možete doživjeti sebe kao ono što jeste, dok se niste susreli s onim što niste. To je svrha teorije relativnosti i cjelokupnog fizičkog života. Pomoću onoga što niste, vi sebe određujete.

Što se tiče krajnjeg saznanja - spoznaje sebe kao Stvoritelja - ne možete doživjeti Sebe kao Stvoritelja ako i dok ne stvarate. I ne možete stvarati sebe dok prvo niste nestvoreni. Na svojevrstan način prvo morate "ne biti", da biste postali.

Pratiš li me?

Mislim.

Nastavi me pratiti.

Naravno, ne postoji način da ne budete ono što i tko jeste - vi ste jednostavno to (čisti, stvaralački duh) uvijek bili i uvijek ćete biti. Zato ste učinili sljedeću najbolju stvar. Prouzročili ste da zaboravite Tko Ste Vi Zapravo.

Pri ulasku u fizički univerzum, vi se odričete svog sjećanja na sebe. To vam daje mogućnost da izaberete Tko Ste, umjesto da se jednostavno probudite u dvorcu, da tako kažem.

U činu izbora da budete, umjesto da vam samo kažem da ste dio Boga, vi sebe spoznajete kao bića potpunog izbora, što, po definiciji, Bog i jeste. Ali kako ne možete imati izbor o nečemu, ako izbor ne postoji? Vi ne možete ne-biti Moje potomstvo ma koliko se trudili - ali možete to zaboraviti.

Vi jeste, uvijek ste bili i uvijek ćete biti, božanski dio božanske cjeline, dio tela. Zato se čin sjedinjavanja s cjelinom ili povratka Bogu naziva pod-sjećanje. Vi zapravo birate da se podsjetite Tko Ste Vi Zapravo, ili da se sjedinite s različitim dijelovima sebe da biste iskusili svoju cjelovitost - koja je zapravo - Moja cjelovitost.

Vaš zadatak na Zemlji, dakle, nije da naučite (jer već znate) već da se podsjetite Tko Ste. I da se pod-sjetite tko su svi drugi. Zato je veliki dio vašeg djelovanja u tome da podsjetite druge da bi se i oni mogli sjetiti.

Svi duhovni učitelji su radili upravo to. To je vaša jedina svrha. Odnosno, to je svrha vaše duše.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci