Putovanja - stvarna ili zamišljena - najbolja su avantura

Bilo da stvarno putujemo do bliskih ili dalekih odredišta ili putujemo uz pomoć knjiga ili glazbe, putovanja su prilika da život promotrimo iz neke druge perspektive. A i sam svoj život možemo promatrati kao jedno veliko putovanje...

Na putovanju možemo pronaći sebe

Putovati znači biti u pokretu. Kretanje i promjena bit su postojanja, univerzalni su kozmički zakon. Svako je naše kretanje prema nekom cilju ‒ putovanje. Stvarno ili zamišljeno, duhovno ili emotivno, simbolično ili doslovno, putovanje je duboko utkano u naše postojanje.

Stvarna putovanja do bliskih ili dalekih odredišta prilika su da svoj svijet usporedimo s nekim drugačijim, a iskorak izvan poznatih granica širi pogled na svijet. Volimo ih zato što nas oslobađaju rutine, a ponekad i od nas samih, pomalo učmalih od rutine, prašnjavih od uloga kojih se ne znamo osloboditi, umornih od obaveza.

Na putovanju možemo biti netko drugi, osjećamo se slobodnije, nevezano. Stoga je putovanje prilika da život promotrimo iz neke druge perspektive i ponovo pronađemo sami sebe.

Zamišljena putovanja vode nas u predjele uma i osjećaja, u beskrajna područja znanja i iskustava drugih ljudi. Vode nas u prošlost ili budućnost, u izmišljene svjetove, u tisuće novih mogućnosti. Putujemo na mnogo načina, uz pomoć knjiga ili glazbe, interneta ili kazališta, putujemo u zagrljaju druge osobe ili u meditaciji.

Život kao putovanje

I svoj život možemo promatrati kao putovanje, no putovanje na kojem nije toliko važan cilj, koliko je važan sam put. Često to zaboravljamo u uhodanom ritmu svakodnevice kad se put čini uvijek istim, već tisuće puta prijeđen.

Utabane staze ne donose svježinu i uzbuđenje onih divljih, nepoznatih, obraslih gustim raslinjem kroz koje se moramo probijati uz nešto dodatnog truda. Kad toga postanemo svjesni, prepoznajemo da je životno putovanje avantura duha, osjećaja, znanja, ljubavi te je samo po sebi jedan od najvažnijih ciljeva!

Putnika raznih vrsta i namjera ima isto onoliko koliko ima i putovanja. Neki su od nas povremeni putnici, no već i mali izlet u novo viđenje svijeta obnavlja snagu. Neki od nas su hodočasnici koji svoj životni put podređuju nekom velikom i važnom cilju. Neki su vječni putnici ili lutalice opijeni slobodom i raznim prostranstvima koja putovanju daju smisao i posebnu vrijednost.

Sretno i radosno, znatiželjno, oprezno ili nevoljko, ne preostaje nam ništa drugo nego, korak po korak, putovati!

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci