Priča za 60 sekundi: Gradi kao dijete

Ova lijepa priča podsjeća nas kako ništa u životu ne traje zauvijek

Toplo je ljeto, na prelijepoj plaži mali dječak kleči u pijesku i lopaticom grabi pijesak pa ga stavlja u kanticu. Potom preokrene kanticu i podigne je. Na veselje malog arhitekta, stvorio je mali dvorac od pijeska. On radi cijelo popodne, kopa rovove, gradi zidove od čepova i mostove od štapića lizalica. I sagradit će dvorac.

U velikom gradu s mnogo prepunih cesta, muškarac radi u uredu. Stavlja papire na hrpe, dodjeljuje zadatke, razgovara telefonom i prstima stišće slova na tipkovnici. Barata brojevima, potpisanim ugovorima i, na njegovo veselje, stvoren je profit. On će cijelog svog života raditi. Planirati i predviđati budućnost. Njegovi stražari bit će anuiteti a mostovi – kapitalne dobiti. I sagradit će carstvo.

Dva graditelja dvoraca imaju mnogo zajedničkog. Obojica malo pretvaraju u veliko. Iz ničega stvaraju nešto lijepo. Obojica su vrlo marljivi i odlučni da izgrade svoj svijet. I za obojicu postoji i plima i oseka. No, tu njihove sličnosti prestaju. Jer dječak vidi kraj svog dvorca, a muškarac ga zanemaruje. Dok se sumrak približava i valovi su sve bliže, dječak skoči i počne pljeskati dok valovi odnose njegovo majstorsko djelo. On ne žali. Ne boji se. Nije iznenađen, znao je da će se to dogoditi. Smiješi se, uzima svoj alat, daje ga tati u ruke i odlazi kući.

Muškarac u svom elegantnom uredu nije mudar kao dječak. Dok val godina ruši njegovo carstvo, on je prestrašen. Bdije nad pješčanim carstvom da bi ga zaštitio. Pokušava zaustaviti valove zidom koji je načinio. Ljuti se na plimu koja dolazi. „To je moj dvorac”, tvrdi. Ocean mu ne odgovara. Obojica znaju kome pijesak pripada.

Gradite svoje snove, ali gradite ih dječjim srcem. Kada sunce zađe i plima dođe – zaplješćite joj. Pozdravite proces života i otiđite kući s osmijehom.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci