Petak 13. – dan božice

Unatoč današnjim uglavnom negativnim asocijacijama, duhovna je pozadina petka 13. posve drukčija

Kada čuju da slijedi petak 13, većina ljudi uz taj dan ima negativne asocijacije, čak i ako nisu praznovjerni. Mnogi su uvjereni da je riječ o nesretnom danu, no kakva je doista duhovna pozadina toga dana?

Prije patrijarhalnih vremena petak 13. smatrao se danom božice – danom štovanja božanskog ženskog što prebiva u svima nama te ciklusa stvaranja, smrti i ponovnog rođenja. To je bio praznik kreativnosti, ljepote, mudrosti i duševne hrane. Petak je dan Venere, a Venera je simbol božanske ženske energije. Svaki tjedan u petak ona nas podsjeća da cijenimo dane koji su prošli te uživamo za vikend.

I broj 13 nosi iznimno moćnu žensku energiju te je u mnogim kulturama smatran brojem smrti i ponovnog rođenja, stvaranja, plodnosti i krvi. To je povezano s 13 Mjesečevih ciklusa svake godine, a Mjesec također predstavlja žensku energiju i pomaže nam da se nosimo sa svojim osjećajima i osjetljivošću.

U astrologiji Mjesec ne samo vodi naše emocije nego i iznosi na svjetlost naš potencijal te nam pomaže da se u životu bolje izrazimo. Zapravo, razumijevanjem vlastitoga Mjesečeva znaka često se osvijesti više toga nego razumijevanjem znaka u kojem nam je Sunce.

Sa svim tim na umu, spajanjem petka i broja 13 nastaje vrlo moćan dan za žensku energiju i kreativnost. Povrh toga, to je točka na sredini ciklusa smrti i ponovnog rođenja, odlaska nečeg starog i pomaljanja nečeg novog.

Budući da svi u sebi imamo žensku energiju, petak 13. nije samo za žene. To je dan kada treba slaviti život, ljepotu, kreativnost i sve životne cikluse, dan za povezivanje i usklađivanje sa svojim emocijama i buđenje božanskog u sebi.

 

Izvor: soultraverrules.com

 

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci