Paulo Coelho: Sve ima svoju jedinstvenu ljepotu

Jednako kako se Mjesec ne uspoređuje sa Suncem, tako se ni mi ne bismo trebali uspoređivati s drugima...

Jedan je Samuraj, poznat po svojoj iskrenosti i plemenitosti, posjetio budističkog redovnika kako bi ga upitao za savjet.

Kada je redovnik dovršio svoju molitvu, Samuraj ga je upitao:

“Zašto se osjećam manje vrijedno? Suočio sam se sa smrću mnogo puta, branio slabije od sebe, ali nakon što sam te vidio u meditaciji, osjećam da moj život nema nikakvu važnost.

“Pričekaj. Kada saslušam sve koji su me danas došli vidjeti, dat ću ti odgovor na pitanje“, odgovorio mu je redovnik.

Samuraj je proveo čitav dan sjedeći u vrtu hrama, promatrajući ljude kako ulaze i izlaze iz hrama u potrazi za savjetom. Primijetio je da je redovnik svakoga primio s jednakim strpljenjem i osmijehom na licu.

Kada se spustila noć i svi su se razišli, Samuraj je upitao redovnika: “Možeš li mi sada odgovoriti?“

Redovnik ga je pozvao u hram i uveo u svoju sobu. Na nebu je sjao pun Mjesec i atmosfera je odisala potpunim mirom.

“Vidiš li Mjesec kako je lijep? Prijeći će čitav nebeski svod, a sutra će ponovno zasjati Sunce.“

“Ali Sunce sije mnogo jače i njegova svjetlost otkriva sve detalje krajolika koji nas okružuje: drveće, planine, oblake…“, odgovorio je Samuraj.

“Godinama sam promatrao Sunce i Mjesec, ali nikada nisam čuo Mjesec da kaže: “Zašto ne sjam poput sunca? Je li to zato što sam manje vrijedan?“, rekao je redovnik.

“Naravno da ne“, nadovezao se Samuraj. “Mjesec i Sunce su dvije različite stvari, svaki ima svoju ljepotu. Njih se ne može uspoređivati.“

“Dakle, ti već znaš odgovor. Mi smo dva različita čovjeka, svatko se od nas na svoj način bori za ono u što vjeruje i pokušava svijet učiniti boljim mjestom; ostalo je tek stvar izgleda.“

Izvor: paulocoelhoblog.com

Paulo Coelho. Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci