Paulo Coelho: Što je čudo?

Ovaj prekrasan ulomak iz knjige “Rukopis iz Akre“ ohrabruje i podsjeća nas da su čuda svuda oko nas...

Možemo ga odrediti na različite načine: ono što se protivi zakonima prirode, intervencija u trenucima duboke krize, lijek i vizija, nemogući susreti, spas u trenutku suočavanja s Neželjenom Gošćom.

Sve ove definicije su istinite. Ali čudo je i više od toga: to je ono što iznenada ispunjava naša srca Ljubavlju. Kada se to dogodi, osjećamo duboko poštovanje za milost koju nam je Bog udijelio.

Stoga, Gospode, čudo naše svagdašnje daj nam danas.

Čak i ako ga nismo u stanju primijetiti, jer izgleda da je naš um usredotočen na velika djela i osvajanja. Čak i ako smo previše zauzeti svojom svakodnevicom da bismo shvatili koliko je ono promijenilo naš put.

Kada budemo sami i nesretni, neka nam oči budu otvorene za život koji nas okružuje: za cvijet koji pupa, za zvijezde koje se kreću po nebu, za dalek poj ptica ili glas djeteta u blizini.

Pomozi nam da razumijemo da postoje izvjesne Stvari tako važne da ih je potrebno otkriti bez ičije pomoći. Kada dođe vrijeme za to, ne trebamo se osjećati nezaštićeno: Ti nas pratiš i spreman si se umiješati ako nam se noga opasno približi provaliji.

Pomozi nam da nastavimo dalje usprkos potrebi da sve objasnimo i razumijemo.

Pomozi nam da razumijemo kako snaga Ljubavi počiva u njezinim suprotnostima. A Ljubav se održava tako što se mijenja, ne zato što je stabilna i bez izazova. I da, svaki put kada vidimo poniženog da se uzvisuje, a gordog da biva ponižen, u tome prepoznamo čudo.

Pomozi nam da, kada nam se noge umore, koračamo pomoću snage skrivene u našem srcu. A kada nam se srce umori, da nastavimo dalje snagom Vjere.

Pomozi nam da u svakom zrnu pustinjskog pijeska vidimo izraz čuda različitosti. To će nas ohrabriti da prihvatimo sebe takve kakvi jesmo. Jer kao što ne postoje dva ista zrna pijeska u cijelom svijetu, ne postoje ni dva ljudska bića koja misle i reagiraju na isti način.

Pomozi nam da pokažemo skromnost kada primamo i radost kada dajemo.

Pomozi nam da razumijemo kako mudrost nije u odgovorima koje dobivamo, već u tajnama pitanja koja obogaćuju naš život.

I pomozi nam da nikada ne budemo vezani za ono što mislimo da poznajemo jer, zapravo, malo toga znamo o Sudbini. Ali neka nas to potakne da djelujemo besprijekorno, koristeći četiri vrline koje treba sačuvati: smjelost, lakoću, ljubav i prijateljstvo.

Paulo Coelho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci