Paulo Coelho: Osjeti vjetar na licu i raduj se osjećaju slobode

Odlomak iz knjige “Rukopis iz Akre“ Paula Coelha nosi važnu poruku za kraj godine koju uvijek moramo imati na umu...

Ono što ti budućnost donosi ovisi isključivo o tvojoj sposobnosti da voliš. A za to ti treba apsolutno i potpuno povjerenje u ono što činiš. Nemoj dopustiti da drugi kažu: "Onaj put je bolji " ili " Ona staza je lakša". Najveći dar koji nam je Bog dao jest moć odlučivanja.

Od malih nogu slušamo kako je ono što želimo nemoguće. Kako gomilamo godine, gomilamo i pijesak predrasuda, strahova, krivnje.

Oslobodi se toga. Ne sutra, ni večeras, već sada. Već sam rekao: mnogi od nas misle da će povrijediti voljene osobe ako, u ime svojih snova, ostave sve za sobom.

Ali oni koji nam zaista žele dobro jedva čekaju da nas vide sretne čak iako i dalje ne mogu shvatiti što radimo, čak iako nas u prvi mah pokušaju s prijetnjama, obećanjima ili suzama spriječiti da nastavimo svoj put.

Avantura u danima koji nam predstoje mora biti romantična, jer to je svijetu potrebno: stoga, kada budeš jahao konja, osjeti vjetar na licu i raduj se osjećaju slobode.

Ali ne zaboravi da je pred tobom dug put. Ako se previše prepustiš romantici, možda ćeš pasti. Ako se ne zaustaviš da se oboje odmorite, konj može umrijeti od žeđi ili umora.

Slušaj vjetar, ali ne zaboravi na konja.

Baš u trenutku kada sve krene po planu i kada ti ostvarenje sna bude nadohvat ruke, trebaš više no nikad biti na oprezu. Jer kad budeš nadomak cilja, osjetit ćeš ogromnu krivnju. Vidjet ćeš da si na pragu nečega gdje mnogi drugi nisu uspjeli kročiti, pa ćeš pomisliti kako ne zaslužuješ to što ti život pruža.

Zaboravit ćeš na sve što si uspio savladati, na sve svoje patnje, sve čega si se morao odreći. I zbog krivice, moći ćeš nesvjesno uništiti sve što si s trudom gradio.

To je najopasnija prepreka, jer odricanje od pobjede ima oko sebe određenu auru svetosti. Ali ako čovjek shvati da je dostojan onoga za što se toliko dugo borio, on onda razumije da, zapravo, na cilj nije stigao sam. I treba poštivati Ruku koja ga je vodila. Vlastito dostojanstvo razumije samo onaj tko je bio u stanju poštivati svaki svoj korak.

Izvor: paulocoelhoblog.com

Paulo Coelho. Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci