Paulo Coelho: Da bismo bili pobjednici, ponekad moramo biti i poraženi

Ulomak iz knjige Paula Coelha "Rukopis iz Akre" govori nam o tome da ponekad moramo riskirati želimo li u životu nešto postići

Hoće li sutra zaista biti drugačije ako radimo sve po starom

Oni koji nikada nisu bili poraženi izgledaju veselo i nadmoćno, vlasnici istine za koju nisu ni prstom mrdnuli. Uvijek su na strani jačega. Poput hijena su, koje jedu samo otpatke lavova.

Uče svoju djecu: “Ne ulazite u sukobe, samo možete izgubiti. Zadržite svoje sumnje za sebe i nikada nećete imati problema. Ako vas netko napadne, ne budite uvrijeđeni i ne ponižavajte se pokušavajući se osvetiti. U životu ima drugih stvari o kojima treba brinuti.”

U tišini noći vode svoje zamišljene bitke: neostvareni snovi, nepravde za koje su se pretvarali da ih ne primjećuju, trenuci kukavičluka koje su uspjeli sakriti od svih – osim od sebe – i ljubav koja im je prešla put blistavih očiju, ona koju im je Božja ruka namijenila ali kojoj nisu imali hrabrosti da priđu.

I obećavaju: ”Sutra će biti drugačije.” Ali dolazi sutra, a s njim i pitanje koje ih paralizira: “A što ako sve krene naopako?”

Zato ne poduzimaju ništa.

Teško onima koji nikada nisu bili pobijeđeni! Nikada u ovom životu neće biti pobjednici!

 

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci