Paulo Coelho: Ne pokušavaj biti koristan...

"Rukopis iz Akre", roman Paula Coelha, otkriva nam da ono što jesmo, čega se bojimo i čemu se nadamo u budućnosti, dolazi iz znanja i vjerovanja koje možemo pronaći u nama samima, a ne u onome što nas okružuje. Upravo to razmišljanje odlično je sažeto u ovom kratkom ulomku iz tog romana…

Upitali su poljski cvijet: “Osjećaš li se korisno, budući da samo proizvodiš drugo, slično cvijeće?” A on je odgovorio: “Ja sam lijep i ljepota je sama po sebi razlog mog postojanja.”

Upitali su rijeku: “Osjećaš li se korisno, budući da samo tečeš uvijek u istom smjeru?”
A ona je odgovorila: “Ja ne pokušavam biti korisna; pokušavam biti rijeka.”

Ništa na ovom svijetu nije beskorisno u Božjim očima. Nijedan list koji pada s drveta, nijedna vlas kose koja pada s glave, nijedan insekt kojeg smo ubili jer nam je smetao. Sve postoji s razlogom.

Uključujući i tebe, koji si postavio ovo pitanje.

“Beskoristan sam”, odgovor je koji daješ sebi. Taj će te odgovor uskoro otrovati i živ ćeš umrijeti – iako ćeš nastaviti hodati, jesti, spavati i pokušavati se zabavljati kad god je to moguće.

Ne pokušavaj biti koristan.

Pokušaj biti to što jesi: to je dovoljno i u tome je sva razlika.

Ne hodaj ni brže ni sporije od svoje duše. Jer ona je ta koja će ti pri svakom koraku pokazati koja je tvoja svrha.

Ponekad sudjelovanje u velikoj bitci pomaže da se promijeni tijek povijesti, ali ponekad se to postiže samo osmijehom bez povoda, upućenom osobi s kojom smo se slučajno mimoišli na ulici.

Možda si, bez ikakve namjere, spasio nepoznat život koji je i sam smatrao da je beskoristan i koji se možda namjeravao ubiti, sve dok mu jedan osmijeh nije ulio novu nadu i povjerenje.

Izvor: paulocoelhoblog.com

Paulo Coelho

Ostali članci