Paulo Coelho: Kako sačuvati nadu, jedino ljudsko oružje protiv nesreće?

Kratka priča koja kroz različita vremenska razdoblja i različita vjerovanja ulazi u srž jedne od najvažnijih ljudskih emocija - nadu...

Prema definiciji u rječniku: Nada je težnja duha da nešto razmotri kao moguće; duhovna vrlina; očekivanje; pretpostavka; vjerojatnost.

U drevnoj Grčkoj: U jednom od klasičnih mitova o Stvaranju, jedan je bog bijesan zbog činjenice da je Prometej ukrao vatru i tim činom podario čovjeku neovisnost, poslao Pandoru da se uda za svog brata Epitemeja. Pandora je sa sobom donijela kutiju koju nije smjela otvoriti. Ipak, baš kao što se dogodilo s Evom u kršćanskom vjerovanju, njezina ju je znatiželja skupo koštala: Pandora je iz radoznalosti otvorila kutiju i u tom trenutku sve je zlo izašlo na Zemlju. Samo je jedna stvar ostala u kutiji: Nada, jedino oružje protiv nesreće koja se raširila svijetom.

U hasidskoj priči (židovska tradicija): Nakon što je četrdeset dana trajao potop, Noa je izašao iz Arke. Iskrcao se pun nade, zapalio malo tamjana, pogledao oko sebe i sve što je vidio bilo je razaranje i smrt. Noa je zavapio:

“Bože svemogući, ako si vidio budućnost, zašto si stvorio čovjeka? Samo radi njegova kažnjavanja?“

U zrak su se uzdigla tri različita mirisa: tamjan, miris Noinih suza i miris njegovih postupaka.

Zatim je stigao odgovor:

“Molitve pravednog čovjeka uvijek se čuju. Dopusti mi da ti kažem zašto sam ovo učinio: zato da bi mogli razumjeti što si učinio. Ti i tvoji potomci uvijek ćete imati nadu i uvijek ćete nanovo graditi svijet koji je stvoren iz ničega. Tako ćemo dijeliti djela i posljedice: sada smo svi odgovorni.“

Najveće tri nade svakog pojedinca: Upoznati pravu ljubav. Biti bogat. Biti besmrtan (Prema knjizi Irvinga Wallacea The book of Lists iz 1977. godine)

Arapska priča: Veliki kalif Alrum Al-Rachid odlučio je sagraditi palaču koja bi označavala veličinu njegove vladavine. Pored odabrane parcele stajala je koliba. Al-Rashid je tražio svećenika da uvjeri vlasnika kolibe – starog tkalca – da proda kolibu kako bi ju mogli srušiti. Svećenik je pokušao, ali bezuspješno.

U palači su predlagali da se starca jednostavno izbaci iz kolibe.

“Ne“, odgovorio je Al-Rashid. To će postati dio moje ostavštine ljudima. Kada vide palaču, reći će: bio je velik. A kada vide kolibu, reći će: bio je pravedan jer je poštovao tuđe želje.“

Paulo Coelho. Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci