Paulo Coelho: Bez slobode nema ni ljubavi

Ovo je ulomak iz knjige “11 minuta“, Paula Coelha, točnije iz dnevnika djevojke Marije, koja je ujedno i glavni lik. Ova kratka priča na vrlo realan i jako emotivan način objašnjava ljubav i odnose te progovara o važnosti slobode, a može se iščitavati, pronalaziti i uspoređivati s mnogim drugim poljima ljudskog života...

Bila jednom jedna ptica. Krasio ju je par savršenih krila i divno, šareno i svjetlucavo perje. Bila je to životinja stvorena da slobodno leti nebom, da uveseljava one koji bi je vidjeli.

Jednog dana neka ju je žena vidjela i zaljubila se u nju. Zapanjeno je promatrala njezin let, srce joj je jače zakucalo, oči zasjale od osjećaja. Pozvala ju je da zajedno lete, i putovale su nebom u potpunome skladu. Ona se divila, duboko poštivala i slavila pticu.

No tada se dogodilo: “Možda je ptica htjela upoznati neke daleke planine!“ I žena je osjetila strah. Strah da to nikada više neće osjetiti s drugom pticom. I osjetila je zavist, zavist zbog velikih mogućnosti te ptice da leti.

Osjetila se osamljenom. I pomislila: “Napravit ću klopku. Sljedeći put kada se pojavi, neće više moći otići.“

Ptica je tako bila zaljubljena i vratila se sljedećeg dana, upala u zamku i ostala zatvorena u krletci. Svaki je dan gledala pticu. To je bio predmet njezine strasti, i ona ju je pokazivala prijateljicama koje su govorile: “Pa ti imaš sve“. No, došlo je do neobične promjene: kako je imala pticu i više je nije morala osvajati, izgubila je za nju zanimanje. A ptica, koja nije mogla letjeti i ostvariti smisao svog života, počela je mršavjeti, izgubila sjaj, postala ružna - i žena više nije obraćala pažnju na nju , samo ju je hranila i čistila njezinu krletku.

Jednog lijepog dana ptica je uginula. Žena je osjetila duboku tugu i počela misliti na nju. Ali nije se sjetila krletke, sjećala se samo dana kada ju je prvi put vidjela kako zadovoljno leti među oblacima.

Da je razmislila o sebi, shvatila bi da ju je kod ptice najviše uzbuđivala njezina sloboda, snaga krila u pokretu, a ne njezino fizičko tijelo.

Bez ptice, i njezin je život izgubio smisao, i smrt je pokucala na vrata. ,“Zašto si došla?“, upitala je žena.

“Da bi ti mogla ponovo s pticom letjeti nebom“, odgovorila je smrt. ,“Da si je pustila da slobodno odlazi i vraća se, voljela bi je još više; no sada sam ti ja potrebna da bi je ponovo pronašla.'“

ptica krletka drvo

Paulo Coelho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci