Osho o dva velika tabua: seksu i smrti

"Kroz seks je rođeno vaše tijelo, ne vi. Kroz smrt umire vaše tijelo, ne vi", kaže Osho...

Bhagwan Shree Rajneesh, poznatiji kao Osho, bio je indijski duhovni učitelj i mistik kojega su smatrali vođom kontroverznog novog religijskog pokreta. Naglašavao je važnost meditacije, ljubavi, slavlja, hrabrosti, kreativnosti i humora - kvaliteta koje je smatrao podređenima statičnim sustavima vjerovanja, religijskoj tradiciji i socijalizaciji.

Nije se ustručavao govoriti o temama koje mnogi izbjegavaju, pa je tako o seksu i smrti rekao:

"Svaka životinja rođena iz seksa će umrijeti. Ne može biti besmrtna u tijelu. Te dvije stvari su tabui u svijetu - seks i smrt, obje se sakrivaju. Nitko ne govori o seksu. Mene osuđuju svuda u svijetu jednostavno jer govorim o svakom tabuu bez ikakvih inhibicija.

Želim da znate sve o životu, od seksa do smrti jer jedino tada se možete uzdignuti iznad seksa i smrti, kroz vaše razumijevanje da možete početi pristupati nečemu što je onkraj seksa i onkraj smrti. To je vaša vječnost. To je vaša životna energija, čista energija.

Kroz seks je rođeno vaše tijelo, ne vi. Kroz smrt umire vaše tijelo, ne vi. Stoga je bilo apsolutno neophodno stvoriti te tabue."

Pročitajte i:

Oshovo tumačenje čakri: Ne možemo dohvatiti zvijezde tako da zanemarimo koračanje zemljom

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci