Nikola Tesla: Rođendan intuitivnog genija

Na današnji dan, 10. srpnja 1856. godine, u mjestu Smiljan kod Gospića, rođen je hrvatski izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla, koji je svojim izumima, načinom na koji su mu dolazile ideje i kako ih je pretvarao u uređaje te duhovnim znanjima koje je posjedovao, bio daleko ispred vremena u kojem je živio.

Malo poznati obiteljski detalj

Po Teslinom kazivanju njegova se obitelj ranije prezivala Draganić. Jedna od pretpostavki je da Tesle nose prezime po rimskom naselju Tesleum koje se nalazi blizu mjesta Raduč (rodnog mjesta Nikolinog oca). Prema drugoj pretpostavci članovi jedne grane njegove obitelji dobili su nadimak Tesla zbog njihove nasljedne osobine koju su skoro svi imali - isturene prednje zube, koji su izuzetni sličili na istureno sječivo drvodjeljne sjekire koja se naziva 'tesla'.

Intuicija i mentalne slike

Tesla je većinu svojih djela ostvario na osnovi svoje intuicije. Njegova su ostvarenja započinjala prvo u njegovoj mašti, a zatim je to prenosio na papir i u praksu. Bio je gospodar magičnog svijeta. Prvi susret sa svojim magičnim moćima dogodio se tijekom njegovih studija u Grazu. Oko njega su čitavog života stvarani mitovi i legende.

O stvaranju tih mentalnih slika Tesla je rekao: "Ako je moje objašnjenje točno, tada je u principu moguće da se naše unutarnje slike i vizije projiciraju na platno i čine svima vidljivim, kao što se projicira film uz pomoć kino-aparata." Ova iskustva dovela su ga na pomisao da konstruira robota, koji bi funkcionirao slično djelovanju ljudskog uma.

Ljubav prema golubovima

Tesla je imao neobičan odnos i veliku ljubav prema životinjama osobito golubovima. Hranio je i brinuo se o golubovima, a poseban je odnos imao s jednom golubicom s kojom je na neobičan način komunicirao. "Ta golubica je bila radost moga života, volio sam je kao što muškarac voli ženu. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo nije bilo važno. Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj. Trebalo je da samo pomislim na nju, da je pozovem i ona bi doletjela. Ja sam nju razumio i ona je razumjela mene, govorio je Tesla."

Vedsko znanje

Često se moglo uočiti da je Tesla u svojim opisima prirodnih fenomena koristio terminologiju drevnog sanskrta. Još 1891. godine opisivao je univerzum kao kinetički sustav ispunjen energijom koja može biti dostupna s bilo kojeg mjesta na našoj ili bilo kojoj drugoj planeti. Priroda materije, antimaterije ili strukture atoma do detalja su opisane u Vedama, svetim spisima starima preko 6000 godina.

Malo je tada bilo onih koji su u Teslinim tekstovima mogli prepoznati tragove stare indijske filozofije. Nitko od njegovih prijatelja nije znao kako i kada se dogodio taj Teslin susret s vedskim znanjima. Kada su ga jednom pitali vjeruje li u Boga i kojoj religiji pripada, odgovorio je: "U srcu sam duboko religiozan, mada ne u ortodoksnom značenju riječi i stalno se odajem zadovoljstvu i vjeri da najveće tajne našeg bića tek treba da budu protumačene."

Izumitelj budućnosti

Tesla je proučavao prirodne zakone svemira i došao do novih spoznaja i otkrića, ali je smatrao da nije došlo vrijeme da svoja otkrića otkrije javnosti. Preporučio je poznatom umjetniku, znanstveniku i piscu Walter Russellu da njihova zajednička otkrića zaključaju i sakriju kako ih nitko ne bi našao još 1000 godina, sve dok čovječanstvo ne postane zrelo i spremno da ih čuje.

Upravo zbog tih otkrića Tesla je često govorio za druge znanstvenike: "Danas je vaše vrijeme, a moje tek dolazi. Ja sam izumitelj budućnosti."

Više o Teslinom znanju na: www.zlatna-svjetlost.com

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci