Ne može se steći: Znate li što je doista obilje?

Pojam obilja najčešće asocira na veliku količinu materijalnih, opipljivih vrijednosti. Takva ideja obilja mnoge je gurnula u iscrpljujuću trku za gomilanjem stvari, novca, utjecaja ili moći. A nište nije dalje od istine...

Pogrešna ideja obilja

Ako vas je ikad obuzeo trenutak kad duboko u sebi osjećate da je sve u redu, kako ste dio svijeta kojemu pripadate i koji pripada vama, osjetili ste što zapravo znači obilje. Pojam obilja najčešće asocira na veliku količinu materijalnih, opipljivih vrijednosti.

Takva ideja obilja mnoge je gurnula u iscrpljujuću trku za gomilanjem stvari, novca, utjecaja ili moći. Ulažemo silnu energiju, a uz to dolaze zabrinutost i tjeskoba jer u toj je ludoj trci moguće vidjeti samo ono što nedostaje, što još nemamo, što još želimo osvojiti, dobiti ili postići. Nikad nam nije dovoljno, a osjećaj sreće stalno nam izmiče.

Nećemo ga pronaći ni postići 'izvana'

Posebno je iscrpljujuće i vodi dubokom nezadovoljstvu ako i ne znamo što stvarno želimo, nego jurimo za nekim nametnutim idealom. Da bismo postigli osjećaj obilja od kojeg nam srce raste i radosno pjeva, potrebno je samo malo mudrosti i svjesnosti. Obilje je posebno stanje duha koje nam je u svakom trenutku nadohvat ruci. Nećemo ga pronaći u vanjskim stvarima, ni postići onim što posjedujemo.

Pronaći ćemo ga u sebi, prepoznavanjem vlastitih vještina i želja, osjećaja i snage srca. Kad umjesto onoga što mislimo da nam nedostaje znamo osjetiti zadovoljstvo i zahvalnost na svemu što u ovom trenutku jesmo i što imamo, poput ljudi koje volimo i koji vole nas, poput obitelji, posla, hrane, sunca i prirode, osjećaj obilja zagrlit će nas toplim i smirujućim zagrljajem.

Spoznaja u nama

Obilje je spoznaja da već imamo sve što nam je potrebno i kako život za nas ima dovoljno svega što nam je potrebno. Ono nastaje kad pratimo neometani tijek primanja i davanja osjećaja i podrške, ljubavi i razumijevanja, suosjećanja i praštanja. Dolazi kao spoznaja da je sve u redu, kako smo zaštićeni i slobodni.

Obilje nastaje kad vjerujemo u sebe i u život, a naša je vjera nagrađena osjećajem da nam pripada cijeli svijet.

obilje ilustracija

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci