Znate li koju optimističnu poruku krije narančasta halja budističkih redovnika?

Religije igraju važnu ulogu u našem društvu. I gotovo sve imaju jednu istaknutu boju za identifikaciju, uključujući ostale simbole. A ona budistička krije predivnu, optimističnu poruku...

Simbol boje šafrana

Haljine boje šafrana budističkih redovnika uvijek su privlačile pažnju svijeta. Na ulicama Tajlanda, Butana, Kine i Indije možete vidjeti njihove haljine i prije nego što se  približe. No, nitko ne bi pogodio zašto odabiru baš tu boju za svoju odjeću, a ne neku drugu poput plave koja simbolizira mir i slobodu ili bijele za čistoću.

Boja šafrana odabrana je jer simbolizira prve slabe zrake Sunca ili svjetlost koja sja usred mrklog mraka. Kaže se da boja osvjetljava neznanje i strah i našu svijest.

Boja šafrana ukazuje na određenu vrstu razmišljanja koju imaju svi redovnici. Slijedi ideologije Veda i koristi Lotus da izrazi svoju najvažniju poruku, a to je - poput lotosa, osoba može izrasti iz dubine mutne vode i procvjetati u prekrasan cvijet koji pluta povrh onoga iz čega je evoluirao. Možete prevladati svaku prepreku u životu.

Gledati pozitivno čak i u najtežim danima

Sve su to reference koje vode do ideje o transformaciji naše svijesti; prelazeći iz područja tame u jarko sjajno svjetlo. Kaže se da svjetlost briše tamu, a to dokazuju i znanstvenici s MIT-a.

Prema njima, naši neuroni sasvim doslovno emitiraju, pa čak i reflektiraju svjetlost. Čak se i naši mitohondriji sastoje od određenih fotoosjetljivih kromofora. Spajanjem ovih simbola s proučavanjem DNK možemo doći do zaključka da u našem duhovnom nasljeđu ima istine ako zađemo malo dublje.

Čak 99 posto naših genoma koji su poznati kao tamna DNA samo su dijelovi nas samih koje ne možemo dokučiti. I oni su ispunjeni svjetlošću kako bi mogli imati potpuno drugačije iskustvo svijeta u kojem živimo.

Svjetlost je uvjerljiva i sastoji se od beskrajne mudrosti svijesti čiji smo svi dio. Redovnička odjeća samo nam je podsjetnik da nastavimo gledati svijetlu stranu stvari čak i u najcrnjim danima.

Moramo izaći na svjetlo da bismo loše ostavili za sobom i na taj način učimo voljeti i živjeti u čistoći.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci