Možemo li kontrolirati svoju sudbinu?

Možemo li sami upravljati svojom sudbinom? Neki tvrde da nam je sve ili gotovo sve zapisano u zvijezdama u trenutku rođenja, a neki da smo apsolutni vladari svoje sudbine. Evo što o tome kaže indijski mudrac Sadhguru

Možemo li kontrolirati sudbinu?

„Naravno da možemo. Upravo to znači biti ljudsko biće. Kad pogledate svoj život, vidjet ćete da ne činite ništa puno drugačije od drugih živih bića. Svi se mi rodimo, rastemo, razmnožavamo se i naposljetku umiremo. Ali ljudska bića imaju sposobnost svjesnog ponašanja u svemu tome.

Kada svoju ruku podižete svjesno, ona čini ono što vi želite, ili se želite počešati, vaša ruka će to učiniti. Recimo da želite svjesno upravljati svojom mišlju, ona će učiniti ono što vi želite. Ako vaša  misao i emocija primaju upute od vas, vi ostajete na najvišoj razini zadovoljstva, što god to bilo. Čitav vaš život odvija se s lakoćom.

Kada kažete da tragate za srećom, što to znači? Da želite da sve funkcionira onako kako vi želite, tada ćete biti sretni. Kažete, ako se to dogodi, onda ću biti sretan. To znači da bi svemir trebao reagirati onako kako vi želite. To je zato jer ste poput tigrova, uvijek za nečime posežete. Nema ničega što trebate osvojiti. Možete jednostavno sjediti i postojati i vaš život je potpun.

Kada ste tako opušteni, vi postajte prijemčivi. Tako preuzimate kontrolu nad svojim životom. Poželite nešto i to se dogodi. Kod većine ljudi, u 50 posto slučajeva kada nešto žele da se dogodi, oni se fokusiraju na onih nekoliko stvari koje se nisu dogodile. U relativno dobro uređenom društvu, 90 posto onoga što žele da se dogodi, ljudi se žale na onih 10 posto.

Recite mi, je li lakše preuzeti odgovornost za sebe, ili za sve druge ljude? Lakše i jednostavnije je preuzeti odgovornost za sebe. Tada možemo vidjeti ostvarujemo li suradnju s drugima. Neće se sve u životu dogoditi onako kako mi želimo jer situacije ne ovise samo o meni. Uključeno je mnogo ljudi. Ne treba se sve dogoditi kako ja zamislim. Ali ako se ja događam onako kako želim, blaženo, tada ne trčim za srećom, ne osjećam napetost, ne visi mi mač iznad glave. Učinit ću sve što je u mojoj moći jer ne brinem što će se dogoditi. Jer ako se ne dogodi ono što želim, mogu li i dalje blaženo sjediti, to je pitanje.”

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci