Moramo li znati svoju životnu svrhu?

Jeste li možda nesretni jer ne znate "što želite biti kad odrastete" i koja vam je "životna svrha"? Jeste li povjerovali u ideju da to morate znati kako biste bili sretni i ispunjeni? Da morate pronaći posao svog života koji bi bio nešto posebno i znakovito, ili bilo koju drugu svrhu, možda privatnu? Što se događa kada zapnemo u priči o životnoj svrsi?

Ideja životne svrhe kao nečega dugoročnog i nepromjenjivog samo je ideja, ništa više. Nešto putem čega želimo znati svoj život unaprijed, osigurati se iz straha da će nam život zauvijek ostati isti. To je plemenita i dobronamjerna ideja, međutim, vežemo li se za nju i povjerujemo da je od životne važnosti, neminovno će nas sputavati.

Kako nas vezanost za ideju sputava

U slučaju da ne znamo svoju "svrhu", dolazi do nezadovoljstva i vječitog traženja, često i do osjećaja neuspješnosti i nevrijednosti. Možemo se toliko usredotočiti na traženje da ne vidimo ono što nam je pred nosom. S druge strane, mislimo li da već znamo svoju životnu svrhu, može doći do rigidnosti i ograničenosti. Primjerice, ako je još nismo ostvarili, bit ćemo nezadovoljni i nesretni. Vrlo je vjerojatno da smo svrhu umislili, cijelu ili neki njen aspekt. Kada imamo umišljenu svrhu, radimo na tome da dođemo do cilja, ali je taj cilj pogrešan i sva stremljenja uzaludna.

Ako svoju "svrhu" već ostvarujemo, ali smo jako vezani za nju, bojat ćemo se izgubiti to što imamo. Na nekoj razini vjerovat ćemo da nećemo moći biti sretni ako u tome ne budemo uspješni ili nam na bilo koji način bude oduzeto. Tada, iako naoko živimo ispunjenje svoje svrhe, živimo pod pritiskom.

U svakom slučaju, vezanost za ideju svrhe dovodi do toga da propuštamo svakodnevne znakove, unutarnje i vanjske, koji nas vode životnim putem najboljim za nas, a on nas automatski vodi u ispunjenje svoje "svrhe".

Mnogostrukost i promjenjivost svrhe

Naša je svrha uvijek mnogostruka i u svakom trenutku drugačija. Neke su svrhe dugoročne, neke kratkoročne, no sve su jednako vrijedne. Svrha može biti pružiti nekome ruku u nevolji, pripremiti ručak svom djetetu ili zabaviti se u krugu prijatelja. Ako se u nekom trenutku javi ideja za neku dugoročnu svrhu, na primjer za posao, projekt ili misiju koja nas inspirira, odlično, možemo je slijediti. Ako se ne javi, opet dobro. A i ona se može nakon nekog vremena promijeniti ili nestati. To je prirodno.

Možda ćete reći da imate osjećaj da u vama postoji još nešto što želite dati svijetu, potencijali koje niste otkrili i želite ih otkriti... i potpuno ste u pravu. Svi imamo mnogostruke i neograničene potencijale koji čekaju da se probude. Biti otvoren prema nečemu novome što možemo otkriti u sebi svakako je korisno. No kako to učiniti?

Kako otkriti što još možemo biti?

Promatrajte. Promatrajte što vas veseli, što vas ne veseli. Što vam daje energiju, podiže vas, nadahnjuje, hrani dušu, a što vas umara, spušta, cijedi i suši vašu dušu. I onda se time vodite. Tako ćete malo-pomalo početi prepoznavati smjer u kojem ići, i znat ćete što želite, što želite u ovom trenutku. Trenutak po trenutak, korak po korak, slijedite svoje srce i stvari će se slagati točno kako treba. Naći ćete se na boljem poslu, u boljem okruženju, onom koji vas podržava i obogaćuje.

To je kao kada se penjemo uz stepenice – ne moramo znati gdje je zadnja stepenica kako bismo se mogli popeti na sljedeću. Penjemo se jednu po jednu i na kraju stignemo i do cilja. Drugačije i ne može biti.

Put je cilj

I zato pustimo ideju "životne svrhe" i život će se odmotati točno kako treba. Živimo u sadašnjosti, pratimo osjećaje u trenutku – što želimo, što ne želimo. Upravo nas oni vode najboljim putem.

"Slijedi svoje blaženstvo i vrata će se otvoriti tamo gdje vrata bilo nije", rekao je američki spisatelj Joseph Campbell. Vjerojatno jedna od najvažnijih svrha jest živjeti i doživljavati upravo ono što doživljavamo u svakom trenutku. Svaki trenutak je sam sebi svrha. Ili kako je netko nekoć mudro rekao – put je cilj.

Romana Đekić, učiteljica Tri principa i konzultantica svjesnog življenja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci