Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Iako se ne zna točna godina rođenja svete Katarine, pretpostavlja se da se rodila oko 282. godine te je živjela do 307. godine u Aleksandriji. Bila je kršćanska svetica i mučenica, a na današnji dan, 25. studenog obilježava se njen spomendan u Katoličkoj crkvi

Legenda o svetoj Katarini

Legenda kaže da je Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, bio zaljubljen u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te je oženiti.

Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila, a on ju je za kaznu suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. Ipak, Katarina je, služeći se govorničkom vještinom te dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo.

U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio. Maksimin se razbjesnio jer nije mogao slomiti Katarinu i dao je napraviti posebno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo prije no što ju je usmrtilo. Tada je Katarina odvedena izvan grada gdje joj je odrubljena glava.

Anđeli su joj tijelo prenijeli u Sinaj

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga pokopali. U blizini toga mjesta kasnije je podignut manastir svete Katarine koji postoji i dan danas, a Katarinini su ostaci preneseni u pripadajuću crkvu.

Osobito su je slavili studenti

U srednjem vijeku svetu su Katarinu osobito slavili studenti filozofije. Tako su i isusovci, koji su u Zagrebu otvorili gimnaziju, koja je kasnije prerasla u sveučilište, uz svoj kolegij sagradili krasnu baroknu crkvu sv. Katarine, koja je biser sakralne umjetnosti. Ta crkva naziva se akademskom, a u njoj se već dugom tradicijom do danas veoma svečano slavi blagdan sv. Katarine.

Uzor i zaštitnica djevojaka

Svetu Katarinu Aleksandrijsku svojom zaštitnicom drže filozofi, teolozi, branitelji vjere, nastavnici, studenti, izdavači knjiga. Zaštitnica je viših škola i knjižnica. Zbog ljepote i čestitosti postala je uzorom i zaštitnicom djevojaka. Zatvorenici je zazivaju jer je i sama bila zatočena.

Zbog sprave na kojoj je bila mučena izabrale su je za zaštitnicu i neke cehovske udruge, poput kolara. Kao jedna od četrnaest svetih zaštitnika u prvom redu je zaštitnica za bolesti jezika. Zaštitnica je bolesnika i bolnica od nesretnih slučajeva, osobito od pobačaja ili komplikacija tijekom poroda.

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

 

Svevišnji te obdari ljepotom,

Sveta Katarina Aleksandrijska

divna bješe u licu i stasu,

plemenita roda, čak princeza

po tom nisi za vazda na glasu.

Svevišnji te ispuni mudrošću,

čvrste vjere vezana uz Krista,

za Nj ti odbi i kraljevsku krunu

stog ti ime u sve vijeke blista.

Kristu Kralju ostala si vjerna,

te prezrela poganske bogove,

Duhom Svetim silno nadahnuta,

ti posrami tobožnje umove.

I štoviše, svi se obratiše

i primiše i krst i kršćanstvo,

prigrlivši tvoju vjeru pravu

u Trojedinog Boga veličanstvo.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci