Moć je u nama: Naučimo kako svaki trenutak učiniti najboljim mogućim

Omiljeni bloger Leo Babauta uči nas kako jednostavnom promjenom razmišljanja poboljšati bilo koji trenutak

Pogledajte svijet očima djeteta

Naslov ovog članka pomalo vara, jer je svaki trenutak već savršen i ne treba ga poboljšavati. Ali naše iskustvo trenutka može biti ispunjeno poteškoćama, a mi imamo moć stvoriti novo iskustvo u svakom trenutku.

Problemi s kojima se suočavamo proizlaze iz naše pripovijesti o trenutku: mi neprestano tumačimo stvari na određeni način, tako da uopće ne primjećujemo da imamo takvu interpretaciju ili naraciju.

Na primjer:

  • Ako mi netko nije odgovorio na SMS, mogao bih to protumačiti kao da je na neki način uzrujan i osjeća se povrijeđeno.
  • Kad netko postavi pitanje, mogu to protumačiti kao kritiku prema meni i to mi može smetati.
  • Kad nisam obavio sve stvari sa svog popisa zadataka, mogu to protumačiti kao još jedan znak da radim stvari pogrešno i osjećam se obeshrabrenim i krivim zbog toga.

U svakom trenutku imamo pripovijest o tom trenutku. Priču, interpretaciju, ocjenu. A ta će priča odrediti naše iskustvo.

Evo moćne stvari koju možemo vježbati:

  1. Možemo odustati od priče i jednostavno iskusiti trenutak, točno onakav kakav jest; i
  2. Možemo stvoriti snažniju priču.

Uzmimo svaku od njih redom.

Doživljavanje trenutka kakav jest

Trenutno pogledajte oko sebe - okruženi ste zrakom, svjetlošću, zvukom, predmetima, životom. Ovo je trenutak, baš takav kakav jest.

Sad ćete odmah početi tumačiti sve to i stvoriti naraciju o tome: neuredno je, ta osoba je iritantna, niste učinili određene stvari itd.

Ali kako bi bilo samo pustiti tu priču i sagledati trenutak kakav jest, bez tumačenja?

Pogledajte to s početničkim umom. Očima djeteta koje prvi put vidi oblak ili kuša naranču. Kao da je to potpuno novo iskustvo.

To možete vježbati odlaskom u šetnju - u šetnji provjerite možete li to doživjeti iznova, bez naracije ili procjena. Samo vidite trenutak. Samo doživite svijet izravno, bez sloja interpretacije. Unesite znatiželju u sve to.

Učinak ovoga je izostavljanje priče koja stvara borbu i patnju. Daje neposrednost vašem iskustvu.

Stvorite novu, moćnu priču

Teško je proći kroz život bez priče - ali postoje one koje možemo unijeti u svoje iskustvo koje su korisne, čak i moćne.

Nakon što smo napustili svoju staru priču i samo izravno iskusili život, evo nekoliko tumačenja koja smatram snažnim:

  • Čudo i strahopoštovanje: Sve oko sebe možemo vidjeti kao čudo. Kao čudesno i vrijedno strahopoštovanja. Ovo je zahvalnost za nevjerojatnu prirodu života. To je praksa voljenja onoga što jest.
  • Zahvalnost: Slično pronalaženju strahopoštovanja u svemu, možemo li biti zahvalni za ono što je ovdje u ovom trenutku? Za sebe i druge? Ovo nije samo uvažavanje onoga što postoji, već osjećaj zahvalnosti što to imate.
  • Suosjećanje: Kada primijetite patnju kod drugih ili kod sebe, možete generirati želju da ta patnja prestane, da osoba pronađe mir, pa čak i sreću. Pošaljite ovo suosjećanje prema drugima. To generira osjećaj ljubavi u srcu koji dodaje nešto prekrasno iskustvu ovog trenutka.
  • Svi smo međusobno povezani: Ovo je zahvalnost što nismo izolirani, već umjesto toga svi podržavamo jedni druge. Sve što imamo podržavaju i mnogi drugi. Sve što radimo utječe na druge i može imati pozitivan utjecaj na druge. Uvažavanje ove međusobne povezanosti način je da to ne uzimamo zdravo za gotovo i da učinimo sve što možemo kako bismo pozitivno utjecali na druge ljude.

Možda imate i druge priče koje vam pomažu - priče o osnaživanju, ljubavi, velikodušnosti. Nakon što odbacite stare priče i izravno doživite trenutak, isprobajte ove priče i pogledajte kako one utječu na vaše iskustvo.

Pročitajte i:

Sadašnji trenutak - mjesto gdje se događa čarolija

Vježbe za vraćanje u sadašnji trenutak

Sada je trenutak da živiš punim plućima

 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci