Meditacija koja olakšava boli

Vizualizacija suosjećajnog savjetnika prokušana je metoda olakšanja svih vrsta ljudske patnje. Preporučuju je u duhovnim centrima, vjerskim utočištima, klinikama za mentalno zdravlje, pa čak i onkološkim bolničkim odjelima. Ova vježba temelji se na činjenici da svi posjedujemo unutarnju mudrost koja nas može voditi. Iskušajte je

Smjestite se udobno u tihoj prostoriji u kojoj vam nitko neće smetati. Pozovite svojeg unutarnjeg savjetnika. To može biti vjerska figura (Buddha, Isus), utjelovljenje sućuti iz prošlosti (Majka Tereza), duhovni učitelj ili neki autor čije su vas riječi inspirirale. No vaš vodič može imati bilo koji oblik, može biti životinja, stablo, more, ali i ne mora imati oblik (svjetlo ili energija).

Primijetite kako izgleda, kakav oblik ima, kako zvuči. Osjetite ljubav, snagu, strpljivost svojeg vodiča. Upijte njegove kvalitete i osjetite da vas prihvaća. Fokusirajte se na ono što vas najviše zabrinjava, a onda zamolite za ono što trebate: podršku, vodstvo, savjet. Ili zatražite olakšanje od patnje, zbunjenosti, očaja. Dopustite vodiču da u svoje vrijeme donese ono što tražite, ne forsirajte odgovor. Mudrost dolazi u svoje vrijeme i u različitim oblicima – u obliku iznenadnog uvida, slike, osjećaja, tihog unutarnjega glasa, nove perspektive. Što god dođe, prihvatite to. Značenje će vam se možda otkriti poslije. 

Iva Jerković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci