Marisa Peer: Ljudska snaga leži u prilagodljivosti

U trenutnoj se situaciji lako prepustiti brdu kolača, izležavanju na kauču i višesatnom gledanju televizije misleći da ništa drugo ne možemo činiti. Ipak, sada je više no ikad važno pobrinuti se za nekoliko stvari na koje možemo utjecati...

Marisa Peer, svjetski poznata hipnoterapeutkinja, motivacijska govornica, autorica bestselera, nutricionistica i terapeutkinja za odnose, govori o tome što možemo učiniti u ovom razdoblju nesigurnosti i neizvjesnosti za sve; kako održati misli i osjećaje pozitivnima i ne izgubiti iz vida ono najvažnije - i ovo će proći, kao što su mnoge druge teške situacije prošle, a život će ponovno uspostaviti svoj normalan tijek.

U novom videu, objavljenom na njezinom YouTube kanalu, Marisa Peer kaže: "Mnogo stručnjaka govori o koronavirusu ali ja želim govoriti o vama i o tome što možete učiniti tijekom ovog razdoblja velike nesigurnosti.

Kao ljudska bića, imamo potrebu za nečime, a to nešto je sigurnost. Trebamo znati da će sve biti u redu, da ćemo dobiti plaću, imati partnera koji nas voli, da ćemo biti dobro i da se život nastavlja. Kad se dogode ovakve stvari, kao što je ova bolest koja se proširila na mase ljudi, sigurnost nestaje. Mislimo: 'O Bože, što će se dogoditi?'.

Kad se dogode strašne situacije i ne možemo ništa promijeniti, što ipak možemo učiniti?

Ne mijenjajte se

Prvo, možemo shvatiti da mi možemo ostati isti. Svuda oko nas može vladati panika, zabrinutost i histerija, ali mi možemo ostati isti. Možemo ustati ujutro, brinuti se o svom zdravlju, obavljati svoj posao ako je to moguće, obavljati svoje obveze roditelja, supružnika, prijatelja...

Trebamo imati na umu da će trenutna situacija proći. Ne znamo što će se dogoditi ali trebamo znati da ćemo biti dobro. I trebamo učiniti sve da budemo dobro jer kada smo pod stresom, tjeskobni i zabrinuti to oslabljuje naš obrambeni sustav. On ne voli stres i brigu, voli smirenost i pozitivnost, voli kada zna da će sve biti u redu.

Svi sada trebamo biti kod kuće, ja također. Na suprotnom sam kraju svijeta od osoba koje najviše volim ali svaki dan donosim odluku da je moj život dobar.

Čuvajte svoj "lijek"

Ustanite iz kreveta, odjenite se, učinite one osnovne stvari koje činite da se osjećate dobro: jedite zdravo, pijte dovoljno vode, spavajte dovoljno. U krizama, kao što je ova, lako se prepustiti brdu kolača, izležavanju na kauču i gledanju televizije misleći: 'Ionako ništa drugo ne mogu učiniti'. To je razumljivo. Možete ležati pred televizorom ali nemojte jesti puno šećera jer je on neprijatelj vašeg obrambenog sustava.

Najteže je kad smo pod stresom činiti ono što ne želimo: vježbati meditirati, zdravo jesti... A upravo to trebamo činiti da bismo osnažili svoj obrambeni sustav.

Vaš je obrambeni sustav vaša posljednja linija obrane kada ne možemo uzeti lijekove, a kažu da za ovaj virus ne postoji lijek. No, najbolji lijek koji imamo je u nama. Pomoći ćemo mu obiljem hrane bogate C vitaminom, meditacijom, vježbanjem i pozitivnim razmišljanjem. Ako mislite: 'Sve je loše, svijet kakav poznajem više nikad neće biti isti', time oslabljujete svoj obrambeni sustav.

Kontrolirajte svoje misli

Zar nismo svi ponekad razmišljali: 'Da bar imam više vremena za sebe?'. Sada nam je slobodno vrijeme nametnuto, stoga iskoristimo ga. Počistite svoj dom, izbacite nepotrebne stvari, naučite nešto novo, čitajte knjige, prisustvujte online tečaju, vježbajte. Koristite svoj um tako da ostanete smireni.

U svom sam životu svjedočila mnogim stvarima: AIDS, SARS, Zaljevski rat... i svaki put su govorili da život više nikad neće biti isti. Ali znate što? Ipak se vratio na isto. To će se dogoditi i sada.

Vi imate briljantan um i možete odabrati, uvijek imate izbor. Imate dvije opcije u ovakvim vremenima. Racionalizirati zašto se osjećate tako grozno ili ne misliti o tome. Vaš osjećaj o svemu, pa i o ovom virusu, ovisi o slikama koje stvarate u svojoj glavi i o riječima koje govorite sebi. Ako vaše mentalne slike govore: 'Ništa više neće biti isto... ovo je apokalipsa... sve će biti strašno...', osjećat ćete se tako, čak iako to nije istina. Ako pa mislite: 'Ovo je nezgodna situacija, što mogu dobroga pronaći u njoj sad kad imam puno vremena na raspolaganju', osjećat ćete se potpuno drugačije.

Ostanite povezani

Najteži dio trenutne situacije je izolacija. Ako živite sami i morate se izolirati, to je teško jer svako ljudsko biće treba ljude, i naš obrambeni sustav funkcionira bolje kada se družimo. No, povezani s ljudima možete ostati putem telefona i interneta. Obratite se susjedima, posebno starijim ljudima koji su sami, obavite kupnju za njih ili prošetajte njihovog psa, razgovarajte s njima preko ograde održavajući preporučenu udaljenost.

Kad nešto učinimo, osjećamo se bolje znajući da nismo pasivni. Sada imate vremena činiti one stvari koje su vam bitne. Potražite ono što je dobro u ovome i podsjećajte se da će i ovo proći.

U svijetu nesigurnosti, ja mogu sebi darovati sigurnost. Ako se sve mijenja i izvan je moje kontrole, što ja mogu kontrolirati? Svoje misli. Vaše misli kontroliraju vaše osjećaje, osjećaji kontroliraju djelovanje, a djelovanje kontrolira ono što vam se događa. Ako su vaše misli pozitivne, to će vam promijeniti cijeli život.

Svi smo u ovome zajedno, svi smo izolirani kod kuće, nedostaju nam prijatelji, izlasci i sve ono što volimo raditi, ali upamtite - ljudska bića su prilagodljiva. Proći ćemo kroz ovo. Život će se nastaviti i to je naša sigurnost. Brinete li o svom obrambenom sustavu, bit ćete odlično."

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci