Marianne Williamson: Rečenica koju trebate reći svakome koga sretnete

Američka new age publicistica, motivacijska govornica i aktivistica, Marianne Williamson, progovara o malim stvarima koje mogu promijeniti naš svijet

Emocije upravljaju mislima i gubimo bistrinu

Kako svijet postaje sve užurbaniji, lako se prepustiti njegovoj strci. Problem je u tome što bez smirenosti ne postoji mudrost. Našim mislima počinju upravljati emocije i gubimo bistrinu. Bez dubokog promišljanja ne možemo biti onakvima kakvi smo sposobni biti i ne možemo živjeti onako kako smo u stanju živjeti.

Moć meditacije nije od velike pomoći ako se ona razumije samo intelektom. Kada duhovnu vježbu uvedemo u svoju svakodnevicu i prakticiramo je, ona postaje transformator. Nije dovoljno samo znati važnost zdrave prehrane i tjelovježbe; potrebno se doista zdravo hraniti i redovito vježbati kako bismo od toga imali  koristi. Dakle, nije dovoljno znati kakvu moć posjeduje molitva ili meditacija; moramo ih prakticirati i svakodnevno im se posvetiti.

Već se rutinski svakoga jutra tuširamo jer ne želimo jučerašnju prljavštinu unositi u novi dan. Ako ne prakticiramo molitvu, meditaciju, ne čitamo inspirativne priče ili se na neki drugi način ujutro duhovno ne uravnotežimo, putem svojih misli unosimo jučerašnje terete u novi dan. Zar tijelo i duša nisu od jednake važnosti?

Vrijeme je iluzija svijesti. Smirenost ga usporava

Pronalazimo izgovore za duhovnu vježbu, baš kao što pronalazimo izgovore za fizičku aktivnost. No u oba slučaja, kada napokon počnemo vježbati, naš organizam žudi za kontinuitetom. Ljudi često govore da nemaju vremena za meditaciju, no istina je da meditacija usporava vrijeme. Vrijeme je prema riječima Alberta Einsteina “iluzija svijesti“. Plitko razmišljanje doslovno ubrzava naše doživljavanje vremena, dok ga duboko, smireno promišljanje usporava. Mnogo učinkovitije provodimo vrijeme kada su nam um i srce bistri.

Takav pogled na svijet je poput mentalnog filtera, pomaže nam da ga promatramo očima ljubavi umjesto očima straha. Strah je način razmišljanja koji dominira svijetom, ali ljubav je ono što mi uistinu jesmo. Ako se svakoga dana uzemljimo u dubokom promišljanju o tome tko zapravo jesmo, tada aktiviramo duhovnu moć koja je skrivena u nama. Stvoreni smo da bismo voljeli, a ljubavlju zaista ispunjavamo svoju životnu svrhu. Uvodeći nekoliko jednostavnih načela i njihovom primjenom u svakodnevnom životu izdići ćemo se iznad meteža koji vlada svijetom:

Svakog se jutra obratite Bogu: "Kamo bi želio da idem? Što bi želio da učinim? Što bi želio da kažem i kome?"

Ljubav će izliječiti svijet 

Dok koračate kroz dan, gdje god se nalazili, pogledajte nekoga u oči i u sebi recite: “Ljubav u meni pozdravlja ljubav u tebi.“ Činite li to svakoga dana samo dvije minute, postat ćete sretniji.

Nikoga u današnje vrijeme ne treba podsjećati na to da se moramo suprotstaviti očaju. Sva mržnja i nepotrebna patnja koje su nastanile naš svijet, predstavljaju izazov svemu što raste i što se razvija – da postane sposobno postojati. Zato možemo postati jači i ponašati se mudrije. Kada bilo tko od nas radi na svojoj unutarnjoj snazi, životi svih nas mijenjaju. Kada to činimo kolektivno, naš planet će se promijeniti. Ljubav neće samo izliječiti tvoj ili moj život. Ljubav će izliječiti svijet!

Marianne Williamson za The Oprah Magazine. Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci