Povlačenje u samostan nakon razvoda naučilo me mudrostima koje su duboko utjecale na moj život

Nedavno sam provela šest tjedana živeći u samostanima nakon bolnog razvoda, a iskustvo mi je potpuno promijenilo pogled na ljubav, vjeru i svrhu

8 lekcija o smislenom životu stečenih u samostanu

Tijekom svog boravka u samostanu upoznala sam jednu časnu sestru koja je posebno duboko utjecala na mene. Svoj život posvetila je Bogu više od 20 godina i živjela je u samostanima širom svijeta, od Rima do Jeruzalema. Ostale smo u kontaktu i to mi je pomoglo da pronađem svoj mir u ovo izuzetno teško vrijeme.

Evo nekoliko lekcija iz dobrobiti koje sam stekla u našim razgovorima, a nadam se da će i vama biti korisni. Oni koji ne prakticiraju monoteističku religiju, njezine savjete mogu pripisati duhu, Svemiru ili bilo kojoj drugoj višoj sili.

1. Naše je putovanje uvijek izazovno, ali se neprestano razvija

Laž bi bilo reći da je sve u životu lijepo. Jedno je sigurno, međutim, da je ljubav uvijek u nama, jer Bog nikada ne odustaje. Pokušajte sve vidjeti okom srca, što je prava ljepota života. Pokušajte na svoje putovanje gledati kao na svakodnevni izazov - pun iznenađenja i emocija. Dodajte humor svom poslu, bez obzira kakav je.

2. Molitva može pomoći svima da ponovno otkriju zahvalnost tijekom dana

Čak i ako niste religiozni, molitva nekoliko puta dnevno može vratiti fokus i smirenost.

Samostanske redovnice prate crkvenu liturgiju, što znači da započinju s Lauds, molitvom za izlazak sunca gdje zahvaljuju Bogu na novom danu. Podnevna molitva, nazvana Sext, je u podne, a večernja molitva Večernja. Večernja, koja se održava u sumrak, moli se iz zahvalnosti za još jedan dan. Časne sestre kažu da je san iskustvo najbliže smrti, pa je posljednja molitva, nazvana Compline, noćna molitva koja štiti san.

Najvažniji aspekt molitve je usredotočiti se na zahvalnost za svaku pojedinu lekciju – veliku ili malu - u vašem životu.

3. Bog nije pojedinac već univerzalni osjećaj pripadnosti

Časne sestre vjeruju da je Bog u svakome od nas, a ljubav možemo upoznati samo interakcijom s drugima. Takva je snaga u osmijehu, pogledu, rukovanju, riječi. Svaka interakcija s drugima razmjena je i prilika za širenje sreće i duševnog mira.

Čak i u najteže doba svog života, vjerujte da postoji netko ili nešto oko vas. Nikad niste sami.

4. Slušanje je ključ razumijevanja

Mnogi od nas toliko su navikli govoriti da smo zaboravili slušati druge. To je jedan od razloga zašto se svijet podijelio. Svatko želi biti u pravu i činiti ono što osjeća prikladno za sebe. Sada je vrijeme za promjene kako bismo svi mogli živjeti u harmoniji, a promjene počinju sa slušanjem.

5. Strah je suprotnost ljubavi

Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila iz naših razgovora je kako biti smiren, čak i kad smo u konfliktu s drugima. Reakcije bijesa proizlaze iz straha. Moramo polako naučiti kako slušati tuđa mišljenja, a ne svoja, i pristupati svima s osmijehom, jednostavno zato što osmijeh može nekome promijeniti dan.

6. Svoj život možete posvetiti ljubavi radeći stvari koje vas čine sretnima

U svom srcu znate kada ste ispunjeni srećom. Obratite pažnju na to zbog kojih se aktivnosti tako osjećate i radite ih više.

S takvim osjećajem sreće moći ćete bolje širiti pozitivnu poruku, iako će to biti izazov u svijetu u kojem svi žive tako zabrinuto. Započnite tako što ćete obavljati svoj posao iz ljubavi, a ne iz dužnosti. Slobodno vrijeme posvetite ljudima u nevolji, onima koji su bolesni i usamljeni.

7. Neprestano želeći više, možete zaboraviti cijeniti ono što već imate

Ljudi sagorijevaju jer uvijek žele više. Svi jurimo bez zaustavljanja. A važno je pogledati oko sebe i primijetiti svoju okolinu.

U današnje vrijeme materijalizam se širi i svi uvijek želimo postati “bolje“ verzije sebe. Ali što više imamo, to više želimo.

8. Volite sebe i na kraju ćete imati sve

I na kraju, zadnja lekcija: Voljeni ste, takvi kakvi jeste. A ako volite, tada ćete imati sve. Ljubav je toliko velika da će uvijek oprostiti, uvijek iznova.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Ostali članci