Koja je uloga halucinogena i ostalih 'pomagača' na duhovnom putu?

Odgovori koje tražiš su u tebi, u svijesti koju čini ono tko ti jesi kao ljudsko i duhovno biće. Sve je u nama...

"Štake" na duhovnom putu

Skloni smo tražiti ispunjenje svuda, samo ne na jednom mjestu gdje ga ima u izobilju – u nama samima. Gomilamo izvanjske stvari nadajući se da će one popuniti prazninu u nama, nesvjesni da istinsko ispunjenje dolazi iz istraživanja tog osjećaja praznine.

Duhovni tragatelji nisu ništa drugačiji, i oni izbjegavaju prazninu izvanjskim stvarima, vjerujući da će njima povećati ili produbiti svoju duhovnost. Dobar primjer su kristali. Uvjeravamo sebe da oni pomažu našem duhovnom razvoju, što je točno, ako ih ne koristimo da bismo izbjegli težak rad na sebi koji vodi ka evoluciji. Ne ulazeći u to pomažu li kristali ili ne, možemo se izgubiti u njihovu sjaju i izgubiti iz vida prvotni cilj duhovnog razvoja, koji ne postižemo kroz izvanjske stvari, već gledajući unutra.

Ne samo da nisu nužne, nego se mogu ispriječiti na putu

Shvatiti kako sve dolazi iznutra i ostati predan istraživanju svoje svijesti, najteži je dio duhovnog razvoja. Mnogo je lakše misliti da će nas nešto izvana dovesti tamo, bez našeg teškog rada. No sreća, cjelovitost i duhovni razvoj su "unutarnji" poslovi. Često moramo proći kroz zaljubljivanja u izvanjske stvari i uvjerenja da su nam one potrebne za rastemo u kreativnom i duhovnom smislu, te biti nesretni kada ostanemo bez tih stvari.

Ne samo da izvanjske stvari nisu nužne za duhovni razvoj, već se one na tom putu mogu i ispriječiti. Ako im dopustimo, one mogu podići zidove u umu, na mjestima gdje su nekad bila široka polja. Mogu početi zaustavljati tok svjesnosti, čineći da mislimo kako nam treba više da bismo se osjećali bolje ili samo normalno. Kod nekih ljudi, tu se javljaju ovisnosti.

Uloga halucinogena

Pritom treba imati na umu da „izvanjske stvari” mogu biti bilo što. Za duhovne tragatelje, to može biti nešto nevino poput kristala. Za tragatelje i netragatelje, to mogu biti teške droge ili nešto drugo destruktivno, što nas čini ovisnima o izvanjskom svijetu.

Naravno, postoje tvari kao što su halucinogeni, koje doista proširuju svijest i pomažu nam shvatiti našu višedimenzionalnu prirodu. Ali ako se ne koriste s jasnom namjerom, mogu „pojesti” čovjeka. Bitno je da osoba zna zbog čega ih koristi i što te tvari mogu učiniti za nju ako ih koristi uz ispravan fokus. U suprotnom, one mogu postati dodatna ovisnost koja osobu postupno odvaja od svjesnosti koju je u početku tražila.

Naša svijest, naša životnost, ono je što tražimo

Svijesti ima u izobilju, ako znamo kako i gdje je tražiti. Svijest i svjesnost su već tu za nas. Unatoč našim pokušajima da se ujedinimo s Izvorom, ne trebamo ništa učiniti da bismo ga našli. Nema ničega s čime se trebamo usklađivati, niti čudesnog procesa koji će nas dovesti tamo. Naša svijest, naša životnost, ono je što tražimo.

Naša sposobnost da vidimo, čujemo, osjećamo, okusimo i općenito doživljavamo svijet, naš je put prema višoj svijesti. No, prije nego što krenemo u viša stanja, moramo prepoznati čudo života. Mi smo osjetilna bića koja stanuju u ljudskim tijelima, i vratit ćemo se u beskraj kada tijelo prestane živjeti.

Prosvjetljenje je prirodno. Događa se sa ili bez našeg sudjelovanja. Nalikuje suncu i kiši; svjesni smo ga, doživljavamo ga, pa ipak, ne možemo ga kontrolirati. Jednostavno ga prepoznajemo. Mi smo bića svijesti i samosvijesti, stoga smo svjesni života. Obično smo nesvjesni viših stanja koja nas očekuju, ali svjesni smo sebe i činjenice da smo živi.

Istinski pogledati unutra

Koliko god to zbunjujuće zvučalo, prepoznavanje te osnovne svjesnosti ključ je duhovnog rasta. Možda ne dođemo do tamo uzimajući psihodelike u šumi i očekujući trenutno prosvjetljenje, ali kada smo svjesni svoje svijesti, možemo koristiti te tvari ispravno i dospjeti nekamo s njima.

Brinete li se da ćete propustiti evoluciju ili prosvjetljenje, ne brinite se. Vi ste svjesno biće i, shvaćali vi to ili ne, vaša samosvijest raste sama po sebi.

Naravno, pomaže ako smo uključeni u svoju evoluciju i aktivno radimo na njoj, ali sve u svemu, potraga za pomagalima u vanjskom svijetu će nas samo usporiti. Trebamo pogledati unutra i dopustiti čudu naše više svijesti da se razotkrije pred nama.

Izvor: www.wakeup-world.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci