Karma: dobro se neizbježno dobrim vraća

Karma je pojam koji dolazi iz tradicije joge i budizma pa se njegovo značenje često povezuje sa sudbinom. Poznavanje zakona karme pomaže nam da svoju slobodnu volju i moć odlučivanja upregnemo u stvaranje pozitivnih promjena i boljeg života. Svaka strelica djelovanja koju odapnemo je važna. Naučite kako stvarati dobru karmu

Bog je stvorio karmu i otišao u mirovinu

Karma je riječ na sanskrtu koja doslovno znači – djelovanje, a to je djelovanje koje uključuje sve što kažemo, napravimo, pa i sve što mislimo. Karma ne podrazumijeva samo djelovanje nego i posljedice djelovanja. Zakon karme pojednostavljeno možemo nazvati zakonom akcije i reakcije. Ponekad se, s našeg zapadnjačkog gledišta, karma miješa s konceptom grijeha i kazne. No u zakonu karme ne postoji koncept krivnje ili osude. To je objektivan, logičan sustav uzroka i posljedica.

Tu nema viših sila ili boga koji nas kažnjava ili nagrađuje, postoje samo naše vlastito neznanje, strahovi, nekontrolirane želje i osjećaji koji nam donose posljedice koje nam nije lako prihvatiti i rezultate koje smatramo kaznom. Mahatmi Gandhiju pripisuje se izreka „Bog je stvorio karmu i otišao u mirovinu“, čime je želio naglasiti da je zakon karme nepromjenljiv i sveobuhvatan, precizan i točan, ne treba mu sustav nadzora jer je postavljen djelotvorno i pravedno. To je univerzalni zakon kojem podliježe sve u prirodi, svatko od nas. Nema iznimaka, protekcije i korupcije.

Tri vrste karme

U tradiciji Veda postoji slikovita priča koja pojašnjava značenje karme. Priča je to o strijelcu koji na leđima nosi tobolac pun strelica. Strelice u tobolcu simboliziraju nakupljenu karmu – rezultate svega što smo radili u prošlosti. Ta se akumulirana karma zove sanchita karma. Dio te akumulirane karme može se vidjeti u našem karakteru, u našim sklonostima i stavovima.

Uz našu osobnu karmu, postoji i kolektivna karma koja se odnosi na naše obiteljske okolnosti, okolnosti mjesta i vremena u kojem živimo. Sve se to ocrtava u sanchiti, akumuliranoj karmi. Prema jogijskoj tradiciji, karma se može akumulirati ne samo u ovom životu nego i u prošlim životima. Kad je riječ o zakonu karme, naši ljudski pojmovi vremena posve su neprimjenjivi.

Strelice u tobolcu oružje su koje imamo na raspolaganju, ono čime možemo raditi, loviti, ostvarivati svoje nove ciljeve. One su duboki dojmovi koji oblikuju naše predodžbe, misli, iskustva. Sanchita karma sazrijeva, čeka pravi trenutak da se aktivira. Iz tobolca u pravom trenutku vadimo strelice i rješavamo staru karmu, ali stalno dodajemo i nove strelice, nove posljedice vlastitog djelovanja.

Kako stvarati dobru karmu

Sve je u našim rukama

Strijelac vadi strelicu iz tobolca, smješta je u luk i napinje ga prema odabranoj meti. To je naša trenutačna životna situacija u kojoj moramo donijeti odluke i djelovati. Naš karakter i iskustvo, vlastite želje i osjećaji, sva prošla nakupljena karma doveli su nas u ovaj trenutak. Strelica u ruci zove se kriyamana ili agami karma. Kriyamana karma je neposredna akcija i reakcija na svaki trenutak, a agami karma je promišljeno i dugoročno planiranje.

Ovo je najmoćniji trenutak za nas jer u njemu je na djelu naša slobodna volja, kad imamo moć stvaranja buduće karme. Svojom odlukom stvaramo dobru ili lošu karmu. Vježbama i radom na sebi možemo osvijestiti želje i žudnje, privlačnosti i odbojnosti koje nas motiviraju na djelovanje. Kad osvijestimo svoju motivaciju, strelicu svoje namjere možemo pažljivije usmjeriti.

Strijelac odapinje strelicu. Ne može je više zaustaviti, ne može se predomisliti. To je prarabdha karma, akcija u sadašnjem trenutku koja će izazvati određenu reakciju. Ne zaboravimo da je strijelac uzeo strelicu iz tobolca, što znači da djelovanje u sadašnjem trenutku proizlazi iz prethodnih aktivnosti i njihovih rezultata. To je sazrela nakupljena karma koja se aktivira u sadašnjem trenutku.

Posljedica odapete strelice

Strelica u letu izvan je naše kontrole. Jednom kad nešto kažemo ili napravimo, ne možemo više na to utjecati. Naše će riječi ili djelovanje donijeti odgovarajući rezultat – reakciju. Ne preostaje nam ništa drugo nego prihvatiti posljedice, rezultate tog djelovanja koji se mogu odraziti na svim razinama našeg života. Sve bi bilo puno jednostavnije kad ne bi bilo prethodno odapetih strelica.

Ponekad nas posljedica nekog davnog djelovanja, pa čak i iz prošlih života, može posve neočekivano pogoditi. Ne razumijemo što se događa, osjećamo se žrtvom. Stare, davno odapete strelice stvaraju nam ponekad probleme i bol. Ipak, to je razrješenje stare karme. Na bolne događaje možemo gledati kao na oslobađanje od stare, loše karme.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci