Kako znati donosimo li ispravnu ili pogrešnu odluku?

Sadhguru govori o tome kako možemo procijeniti koja je naša odluka ili djelo ispravno ili pogrešno. Tko može sa sigurnošću tvrditi da je nešto ispravno ili pogrešno, pravo ili krivo? Zapravo, vrlo je jednostavno... i ujedno tako divno

Ne trebate činiti ispravne stvari, samo se zapitajte...

"Za svaku jednostavnu stvar, mi se dovodimo u sukob sa samima sobom. Brinemo se činimo li nešto pogrešno.

A nitko zapravo ne zna čini li nešto ispravno ili pogrešno. Možete li to znati sto posto? Do samog kraja života možda nećete moći znati jeste li nešto u životu učinili ispravno ili pogrešno. Dakle, ne brinite se previše o tome je li to što činite ispravno ili pogrešno. Zapitajte se - donosi li to dobrobit meni i svima oko mene? To je vaša briga.

Ljudi koji misle da su uvijek u pravu su grozni ljudi, tirani. "Ja sam uvijek u pravu. Ja sam cijeloga života donosio samo ispravne odluke" - to je tiranin, a ne ljudsko biće. Ne trebate činiti ispravne stvari, samo budite malo više ljudsko biće. Samo se pobrinite da je to što činite dobro za vas i ljude oko vas. To je sve.

Tko odlučuje je li nešto ispravno ili pogrešno? Ako donosi dobro svima, to je onda ispravna stvar, zar ne?

Ljudska je priroda uključiva

Tisućama godina raspravljamo o istim stvarima i još uvijek ne znamo što je ispravno a što pogrešno. A oni koji su bili uvjereni da djeluju ispravno, činili su neke od najgorih stvari drugima. Zato, umjesto da se brinete o ispravnom i pogrešnom, probudite ljudskost u sebi. Zašto ne biste postali živuća ljudskost? Što to znači?

Životinjska priroda znači postavljanje granica. Ljudska priroda znači širenje, uključivanje svih u svoje granice jer je to prirodna ljudska težnja. Uvijek želimo biti nešto više, zbog čega? Zbog toga što je naša ljudska inteligencija došla do mjesta gdje ne voli ograničenja. Želi se proširiti. To je ljudska priroda, ona je uključiva. Životinjska priroda je isključiva.

Umjesto da ostajemo unutar granica ispravnog i pogrešnog, čak i ako osoba čini pogrešno, uključimo je i učinimo najbolje što možemo. Jer ako smo uvjereni da mi sve činimo ispravno, činit će nam se da svi drugi čine pogrešno.

Život nije u ispravnosti, nego u voljnosti

Kako daleko ću stići, što će se dogoditi? To ovisi o vašoj inteligenciji, sposobnostima i vremenu u kojem živimo. Što god da činite, činite to sa strašću, s voljom. Život nije u ispravnosti, već u voljnosti i uključivanju drugih.

Prihvatite sebe. Svatko u nečemu griješi. Ako su svi u krivu, jedino vi ste u pravu, to je znak ludila. To nije znak da ste u pravu. Ne tratite vrijeme na procjenu ispravnih i pogrešnih odluka. Kada je vaš um uravnotežen, bistar i sretni ste, a ne frustrirani, tada donesite odluku, posvetite se tome i nešto divno će se dogoditi. Možda ne činite ispravnu stvar, ali možda činite sjajnu, predivnu stvar. A to je dovoljno dobro."

Sadhguru

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci